Přibývá výhrůžek na internetu. Právničku pronásledují již dva roky

Události: Přibývá výhrůžek na internetu (zdroj: ČT24)

Nenávistných komentářů a výhrůžek na internetu přibývá. Potvrzují to data policie, která takových případů řeší čím dál víc. Přesto jsou někteří poškození i pachatelé přesvědčení, že vyšetřovatelé ke všem nepřistupují stejně. Ti to odmítají.

„Víme, kde bydlíš, víme, kolik máš dětí, rána nedožiješ, je nás hodně a jdeme si pro tebe.“ Takové výhrůžky chodily starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09) kvůli jeho záměru odstranit sochu maršála Koněva. „Ve chvíli, kdy do toho začali tahat děti, tak jsem se začal bát,“ přiznal starosta šesté pražské části. Věc řeší policie, některé pachatele už našla.

Starosta nepříliš vzdálených Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) je naopak stíhán za to, co napsal. „Jsem pro obžalobu Zdenka Ondráčka z vlastizrady a po odsouzení na doživotí jeho usmrcení tajnou službou,“ reagoval Novotný na návštěvu komunistického poslance v samozvané Doněcké lidové republice, při které byl přivítán jako česká delegace.

Dva roky výhrůžek

Právnička a šéfka organizace, která pomáhá obětem násilí z nenávisti, Klára Kalibová už dva roky dostává stovky výhrůžných zpráv. Některé od stále stejných pisatelů. „Postarejte se prosím o potrestání té nechutné, smradlavé, odporné, blbé, pitomé, pomstychtivé a dle mého názoru neskutečné sviňsko-udavačsky postižené Kalibové,“ přečetla jeden ze vzkazů právnička a ředitelka organizace In Iustitia.

Policie stíhání dvakrát odložila, výhrůžky ale chodily dál. Kalibová se nepřestala bránit. Zastal se jí obvodní soud, vyšší instance ale rozhodnutí zrušila, což potvrdil i Ústavní soud. „Nemám pocit, že by tyto výroky měl člověk podceňovat. To, že nám nikdo nepřišel podpálit kancelář, mě neuklidňuje,“ okomentovala situaci Kalibová.

Kolář, Novotný i Kalibová jsou toho názoru, že policie v případech nenávistných výroků na internetu nepřistupuje ke všem stejně. „Zabýváme se každým trestním oznámením, které obdržíme. Je naprosto jedno, jestli je trestná činnost páchaná na internetu, nebo v běžném životě,“ ubezpečil mluvčí policejního prezidia David Schön s tím, že konkrétní případy komentovat nechce.

Mezi nejznámější případy výhrůžek na internetu patří třeba nenávistné reakce lidí na fotku prvňáků z teplické školy či rasistický komentář na adresu zpěváka Radka Bangy. V obou případech padly tresty.