V listopadu si pohoršilo hnutí ANO i Piráti. ODS by byla druhá

Horšího výsledku dosáhlo v listopadovém volebním modelu agentury Kantar CZ hnutí ANO, které ztratilo tři procentní body, stejně tak Piráti, kteří přišli o 3,5 procentního bodu. Zatímco vládní hnutí ale nadále zůstává na prvním místě, druhý nejlepší výsledek by tentokrát měla ODS. Poprvé se pak dostala nad pětiprocentní hranici Trikolóra. Výzkum agentura zpracovala pro Českou televizi.

Hnutí ANO získává ve volebním modelu dlouhodobě první místo. Oproti říjnovému výzkumu si ale pohoršilo na 28,5 procenta. Po několika měsících růstového trendu tak hnutí svou převahu ve volebním modelu zmenšilo.

V listopadu čelil šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš opět demonstraci na pražské Letné, která navázala na sérii jarních protestů pořádaných Milionem chvilek pro demokracii. Protest s sebou nesl požadavek, aby se Babiš zbavil Agrofertu a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), jinak má předseda vlády podle organizátorů demonstrace rezignovat.

Ovšem v listopadovém průzkumu ztráceli i opoziční Piráti, kteří dosáhli oproti minulosti podprůměrného výsledku 13,5 procenta. Po dlouhotrvajícím období, kdy se ve volebním modelu agentury Kantar umisťovali jako druhý nejsilnější politický subjekt, se propadli na třetí pozici. Na druhé místo se naopak posunula ODS, které má meziměsíčně o dva procentní body lepší výsledek – 14,5 procenta.

Začátkem listopadu, ještě před startem sběru dat pro současný průzkum, čelili Piráti vnitrostranickému problému. Členové strany hlasovali o odvolání Jakuba Michálka z pozice místopředsedy, a to kvůli obvinění z nevhodného chování. Michálek sice hlasování ustál, vedení ale kvůli tomu opustil europoslanec Mikuláš Peksa.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Lepší výsledek má i STAN, SPD, Trikolóra a ČSSD

Zbylé parlamentní strany se pohybují v rozmezí od 6,5 do 4,5 procenta. Na horní hranici tohoto pásma se umístily STAN, SPD a Trikolóra. Všechny tři subjekty oproti říjnu posílily, nejvíc nedávno založená Trikolóra, která se díky tomu dostala nad pětiprocentní hranici, kterou musí ve volbách strany překonat, pokud se chtějí dostat do Poslanecké sněmovny. Data naznačují přesuny voličů od ANO, SPD a ODS k hnutí Trikolóra.

Šest procent a mírné zlepšení vykázala ČSSD, na 5,5 procenta je TOP 09 a na pěti procentech pak KSČM. Pod pětiprocentní hranicí se nachází KDU-ČSL. Podle agentury nicméně nelze ze statistického hlediska říci, jestli by skutečně skončila mimo dolní komoru.

Spokojenost se současnou politickou situací se v listopadu nacházela na dlouhodobém průměru. Konkrétně pozitivní hodnocení dosáhlo hodnoty 34 procent. Mírný pokles oproti říjnovému měření není podle agentury ze statistického hlediska významný.

Jak to vypadá s mandáty?

Agentura také nově provedla modelování počtu mandátů, které by strany a hnutí získaly, pokud by se volby do sněmovny konaly v době sběru dat. Vycházela ze stranických preferencí posledních tří měsíců, a to proto, aby měla dostatečné množství dat za jednotlivé regiony.

Hnutí ANO by svůj zisk překlopilo do 84 mandátů, Piráti by získali 37 a ODS 32. KSČM a STAN by měly po jedenácti křeslech, SPD by měla devět a TOP 09 i ČSSD by dosáhly na osm. Ze současných parlamentních stran má nejnižší pravděpodobnost vstupu do dolní komory KDU-ČSL, které tak model nepřisoudil žádný mandát. Za současné situace by se podle agentury do sněmovny pravděpodobně nedostalo ani hnutí Trikolóra.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 9. 11. až 29. 11. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 873 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,4 až 3,0 procentního bodu.