Europoslanec Peksa opouští vedení Pirátů. Když se Michálek udržel, na místopředsednictví rezignoval sám

Europoslanec Mikuláš Peksa se vzdal postu místopředsedy České pirátské strany. Svůj záměr opustit stranické vedení avizoval již dříve kvůli animozitám s Jakubem Michálkem, který v pondělí křeslo ve vedení ve vnitrostranickém hlasování naopak obhájil. Oba politici přitom odmítli, že by Pirátům hrozilo rozštěpení.

O Michálkově politické budoucnosti Piráti hlasovali v pondělí, podnětem byl příspěvek vedoucí personálního odboru Pirátů Jany Koláříkové na stranickém fóru, která minulý týden hovořila o politikově arogantním jednání a psychické šikaně podřízených.

Michálek uváděl, že nikoho nešikanoval, ale má vysoké nároky na výkon lidí. V hlasování straníků funkci ve vedení Pirátů udržel. Europoslanec Mikuláš Peksa přitom předem ohlásil, že rezignuje na funkci místopředsedy, pokud jím Michálek zůstane – a svůj krok nyní oznámil na stranickém fóru.

„Vzhledem k rozhodnutí Celostátního fóra a skutečnosti, že jsem byl v neděli zvolen předsedou Evropské pirátské strany, necítím potřebu čekání prodlužovat a tímto se s okamžitou platností vzdávám funkce místopředsedy České pirátské strany,“ prohlásil Peksa. Již v pondělí večer, kdy bylo zřejmé, že Michálek zůstává místopředsedou strany, poznamenal, že „se dokázal obhájit“.

Peksa přitom odmítl, že by se strana dostávala do krize. „V médiích se v posledních týdnech objevila řada spekulací, že se Piráti štěpí. Je to nesmysl. Problémy, které máme, si musíme vyřešit mezi sebou. Věřím, že nadcházející lednové Celostátní fórum zvolí nové republikové předsednictvo,“ sdělil. Jakub Michálek již dříve uvedl, že se v lednu nebude o post ve vedení pirátské strany ucházet. Chce se soustředit na práci šéfa poslaneckého klubu Pirátů.

Ani on se přitom neobává štěpení strany. „Budu se snažit, abychom usmířili různé názorové proudy v Pirátské straně. Myslím, že to je dobře, že máme různé názory, jsme demokratická strana. Vnitrostranickou demokracii pěstujeme na úrovni, která je nesrovnatelná s jakoukoli politickou stranou v České republice,“ míní.

O tom, zda má Jakub Michálek zůstat místopředsedou strany, nebo skončit, hlasovali Piráti čtyři dny. Svůj názor vyjádřilo 770 členů, což je 76 procent z celkového počtu 1008. Z hlasujících bylo pro odvolání 38 procent, zatímco podle 48 procent má Michálek zůstat. Vedle možnosti odvolání a neodvolání hlasovalo 24 procent procent Pirátů pro odročení.