Na jižním Plzeňsku se koná technoparty, dorazily asi dva tisíce lidí

U Čížkova na jižním Plzeňsku probíhá od páteční noci technoparty, na které zůstává asi 2000 lidí. Hudební produkce začala v pozdních nočních hodinách. Policie zatím řešila drobné přestupky v souvislosti s dopravou a drogami, doposud nezaznamenala vážnější narušení veřejného pořádku, uvedla v podvečer policejní mluvčí Martina Korandová. Původně se měla technoparty konat jinde, organizátoři se ale nedohodli s majiteli pozemků a pak hledali narychlo nové místo.

Technoparty se měla původně konat u Přešína na jihu Plzeňska. Zhruba na šest hektarů pozemků na okraji Brd se mělo podle prvotních informací sjet zhruba 1000 lidí. Podle informací ČTK byla akce nahlášená až ve čtvrtek odpoledne a hned poté se přišlo na to, že na původním místě, kde chtěli mladí lidé hrát a nocovat, být nemohou. Nedohodli se totiž nakonec s majiteli pozemků.

Hledali proto nové místo, ve hře byly například pozemky u Spáleného Poříčí. Z místa, kde byli neoprávněně, účastníci v klidu odjeli, uvedla v pátek policejní mluvčí. Nakonec se technoparty koná u Čížkova.

Lidé na místě tančí u dvou pódií, někteří přijeli se stany, jiní v obytných vozech. „Na místě je asi 300 nákladních aut a 300 osobních aut. Kolegové už řešili několik přestupků,“ uvedla mluvčí. V pátek večer se u Přešína tvořily menší kolony, jak účastníci přijížděli na místo konání akce. Na místo dorazila i řada cizinců, například z Francie.

Policie během soboty hlídá všechny příjezdové cesty, jednu pro auta zcela uzavřela, aby v případě potřeby umožnila bezproblémový příjezd záchranářů.

Ti zatím od pátku ošetřili tři muže, jednoho kvůli alergické reakci po bodnutí vosou, jednoho s lehkým úrazem a jednoho s psychickou reakcí po požití psychotropní látky. „Muži byli transportovaní do nemocničních zařízení a předaní k dalšímu ošetření,“ doplnila mluvčí záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová.

Právě v sobotu uplyne 15 let, co policie v České republice poprvé ukončila zásahem technoparty, tehdy šlo o každoroční CzechTek v Boněnově na Tachovsku. O rok později policie tvrdě rozehnala taneční party nedaleko Mlýnce na Tachovsku.