Kauza ÚOHS se týká i zakázek pro Fakultní nemocnici v Brně. Poslancům vadí úniky ze spisů

Události: Policie postupuje v kauze ÚOHS a Kapsch (zdroj: ČT24)

Policie postupuje v kauze kolem prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a firmy Kapsch. Detektivové prověřují také firmy, které zpracovávaly zakázky pro Fakultní nemocnici v Brně. Prostorové odposlechy odhalily, že mohlo dojít k manipulacím. Situací kolem nedávného zásahu vyšetřovatelů se ve čtvrtek zabýval i sněmovní výbor pro bezpečnost.

Detektivové v současnosti analyzují i materiály k loňským zakázkám brněnské fakultní nemocnice. „Zasahovali na oddělení investičních činností. Měli zájem o veškerou dokumentaci ohledně zakázek dvou stavebních firem,“ potvrdil ředitel fakultní nemocnice Roman Kraus.

Detektivům pomáhají podle deníku Právo i dva obvinění, kromě brněnského podnikatele Samana El-Talabaniho i vedoucí technik správy nemovitostí Brna-střed Petr Kosmák.

„Aktuálně jsme s panem Kosmákem dohodou rozvázali pracovní poměr,“ informovala mluvčí městské části Kateřina Dobešová. S Kosmákem spolupracoval také obviněný politik Jiří Švachula zvolený za hnutí ANO.

Bezpečnostní výbor vyzval k opatřením proti únikům ze spisů

Kauze se ve čtvrtek věnovali také poslanci. Sněmovní bezpečnostní výbor vyzval ministerstva vnitra a spravedlnosti, aby jednala o opatřeních proti únikům ze spisů, zejména v přípravných řízeních. Informaci mají oba ministři podat poslancům podle čtvrtečního usnesení do konce září.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) před členy výboru zopakoval, že požádal policejního prezidenta Jana Švejdara o prošetření věci. „Policejní prezident mě ujistil, že nemá poznatky, že by informace unikaly od policie,“ uvedl. Pokud by podle Hamáčka existovala podezření, že údaje unikají od policie, ministr by podával podněty Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Veškeré informace o podezření ohledně ovlivňování tendru na výběr dálničního mýta v médiích pocházejí podle Švejdara z dokumentů, které mají k dispozici prověřovaní lidé a jejich obhájci. „Nejsou to úniky v pravém slova smyslu, je to opravdu pouštění informací z materiálů, které má dotyčná strana a advokáti,“ tvrdí policejní prezident.

Švejdar se vyslovil pro to, aby příkazy k domovním prohlídkám nebyly tak podrobné jako nyní. Možnost, že by informace unikaly od státních zástupců, už dříve odmítl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Soudní příkazy a usnesení policie dostalo v této kauze podle dřívějšího vyjádření dozorujícího státního zástupce Radka Mezlíka přes 100 lidí a není v moci policie, aby zabránila poskytnutí informací od všech dotčených. Policisté v souvislosti s případem nedávno zasahovali v brněnském sídle ÚOHS, v pražském sídle firmy Kapsch i u Jaroslava Faltýnka doma.

Média citovala zejména z příkazu k domovní prohlídce u šéfa poslanců hnutí ANO Faltýnka. Ten se podle policie kvůli zakázce na mýtný systém scházel s předsedou antimonopolního úřadu Rafajem i ředitelem společnosti Kapsch. Podle informací ČT policie ještě do minulého měsíce monitorovala schůzky generálního ředitele firmy.

Opozice žádá odchod šéfa ÚOHS

Situaci kritizují i členové vládní koalice. „Je to krajně nestandardní. Nemyslím si, že je úlohou kohokoliv v politice jednat s účastníky soutěže,“ uvedl k tomu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Pan Faltýnek musí odpovědět na spoustu otázek, ale musí odpovědět policii, nikoliv sociální demokracii,“ říká ministr vnitra a předseda ČSSD Hamáček. „Musíme počkat na vývoj té kauzy, až se to vyjasní,“ doplnil.

Sám Faltýnek tvrdí, že se ničeho nedopustil. „Vše podstatné jsem řekl ve svém poměrně dlouhém vystoupení v Poslanecké sněmovně a na další otázky budu odpovídat ve středu příští týden,“ říká šéf poslanců ANO.

Opozice žádá hlavně odchod šéfa ÚOHS. „Svým jednáním podkopává důvěru veřejnosti v to, že právě antimonopolní úřad hlídá zdravé a férové konkurenční prostředí,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

„Samozřejmě ta kauza se důvěryhodnosti celého úřadu týká, mě to mrzí a očekávám, že vláda k tomu zaujme stanovisko,“ komentuje to předseda komunistů Vojtěch Filip.