Prezident a premiér obědvali v Lánech. Společně chtějí podporovat exportéry

Události: První pár pozval Babiše s manželkou na novoroční oběd (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou navštívili v Lánech prezidentský pár Miloše Zemana a jeho choť Ivanu. Podle Babiše mluvili o rodinných záležitostech i o podpoře exportu. O svých zahraničních cestách budou prezident a premiér znovu společně hovořit na konci ledna.

„Mluvili jsme o prioritách i o státním rozpočtu, máme skvělá čísla, máme se čím chlubit. Investice stoupají, to pana prezidenta vždycky zajímá,“ komentoval témata novoročního oběda v Lánech premiér Babiš.

Za prioritu své vlády označil rekodifikaci stavebního práva. Místo deseti let by podle něj získání stavebního povolení mělo trvat zhruba rok. Premiér se po setkání s prezidentem zmínil také o digitalizaci či inovacích.

S hlavou státu hovořil Babiš rovněž o možnostech, jak podpořit český export. „Pan prezident plánuje nějaké cesty do zahraničí, v dubnu se chystá do Číny. Já se chci také aktivizovat, co se týče podpory našeho exportu. Chceme pomáhat víc než doposud,“ uvedl premiér s tím, že s prezidentem mají koordinační schůzku na toto téma 30. ledna.

Premiér vyrazí příští víkend na týdenní cestu do Singapuru, Thajska a Indie. Doprovodí ho podnikatelská mise, do které se přihlásilo 57 zástupců firem. Vedle toho vidí Babiš příležitosti pro české firmy také v Africe.

Babiš: O rekonstrukci vlády jsme s prezidentem nemluvili (zdroj: ČT24)

Babiš se Zemanem ve čtvrtek na novoročním obědě nemluvili o možné rekonstrukci vlády. Pokud by nastala, zřejmě by to bylo až ve druhém čtvrtletí tohoto roku. „Nebavili jsme se o tom, byli jsme tam s manželkami a na tohle nebyla vhodná chvíle. Domluvili jsme se, že se potkáme zvlášť. Rekonstrukci nevylučuji, ale nejprve se potkám s ministry,“ řekl Babiš.

O rekonstrukci vlády mluvil premiér už v  novoročním rozhovoru pro Českou televizi. Podle Babiše je v rovině úvah. Komunisté, na jejichž hlasech menšinový kabinet ANO a ČSSD závisí, podle svého předsedy Vojtěcha Filipa nejsou spokojeni s prací ministrů dopravy Dana Ťoka (za ANO) a zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček výměny ministrů za svou stranu odmítá. S ministry za hnutí ANO se setkal premiér ve čtvrtek ještě před odjezdem do Lán.

Premiér a jeho manželka hovořili s prezidentem a jeho chotí i o rodinných tématech. „Bavili jsme se o dcerách, jak studují,“ dodal Babiš ke zhruba dvouhodinové tradiční schůzce.

Prezident: Abychom se s Babišem setkali u novoročního oběda ještě čtyřikrát

Zeman při přivítání vyjádřil přání, aby se setkání s Babišem opakovalo ještě čtyřikrát. „Předpokládám, že jste pochopili skrytý význam této věty,“ dodal prezident. Zeman loni obhájil funkci pro další pětiletý mandát, příští řádný termín voleb do Poslanecké sněmovny je v roce 2021. Aby se Zemanovo přání mohlo vyplnit, Babiš by musel být premiérem i po nich. 

Oba politici zvolili tmavý oblek s bílou košilí a kravatou v červeném odstínu. První dáma si vzala šaty černé barvy, Babišova manželka Monika dorazila v bílém. Zeman v úvodu setkání žertoval, že Babiš sice dorazil s větší kyticí, ale prezidentova je zase hezčí.

Novoroční setkání prezidenta a předsedy vlády je letitou tradicí. Zeman s Babišem se společně s manželkami setkali při této příležitosti prvně před rokem. Tehdy mluvili především o rodinách, debatovali ale také o politice.

Zeman a Babiš se minulý rok na pracovních schůzkách potkávali pravidelně. Proti loňsku Zeman letos poobědvá po Novém roce i s předsedy parlamentních komor. Setkání je naplánováno na středu 16. ledna.