Řidiči bourají na kluzkých silnicích. Sníh některé trasy uzavřel

Sněžení a námraza komplikují dopravu v Česku. Problémy hlásí hlavně horské oblasti, kamiony stojí například v kopcích kolem Starého Hrozenkova na silnici 50 nebo mezi Vimperkem a státní hranicí. V Praze se po hromadné nehodě sedmi aut rozjela kolona na Strakonické ulici.

Dálnice D1 byla ráno ucpaná na třech místech. Směrem do Prahy stála na kilometru 216 u Brna a před Prahou na 15. kilometru. V opačném směru se pak řidiči zdrželi 20 minut za Velkým Beranovem. Velké kolony už na dálnici nejsou.

Hromadná nehoda šesti osobních a jednoho nákladního auta zastavila v úterý ráno provoz na Strakonické ulici v Praze. Kolona dosahovala až na úroveň Zbraslavi, autobusy MHD jezdily odklonem. Nehoda u závodiště v Chuchli ve směru do centra už je odstraněná a kolony se rozjely.

Dopravu v Karlovarském kraji komplikuje sněžení. Zejména na vedlejších silnicích a ve vyšších polohách sníh na silnicích zůstává. Nad ránem už policisté zaznamenali první nehody, informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Nehoda se stala například na silnici 210 ze Sokolova na Kraslice. Řidička tam sjela s autem mimo silnici. Mezi Černavou a Tatrovicemi na Sokolovsku skončilo osobní auto na střeše. Obě nehody se obešly bez zranění, uvedla Týřová.

Sněžení komplikovalo dopravu v Libereckém kraji. Projevilo se to na mírně větším počtu nehod, jež se ale většinou obešly bez zranění. Problémy měly kamiony ve stoupáních. Teploty se pohybovaly jen kolem nuly a sníh se na vozovkách uklouzával.

Problémy byly i na hlavních tazích, kamiony vázly ve stoupání na silnici 10 u Kořenova a ve stoupání na česko-polský hraniční přechod v Harrachově. Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech při sněžení pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů preventivně uzavírá. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí jediný kamion uvázlý v kopci.

Hlavní tahy v kraji byly odpoledne většinou holé a mokré, místy s rozbředlým sněhem. V noci mohou namrzat. S vrstvou nového sněhu musí motoristé počítat na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a Krkonoších, přibývá ale sněhu i v ulicích měst.

Události: Počasí komplikovalo dopravu (zdroj: ČT24)

Na mnoha místech ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích sníh. Většinou je po solení rozbředlý, někde i uježděný. Silničáři také varují před vznikem ledovky a namrzáním vozovky, všechny cesty jsou ale s opatrností sjízdné. 

Silnice na Vysočině jsou kvůli mokrému sněhu místy obtížně sjízdné. Nejhorší situace panovala na Havlíčkobrodsku, kde byly po hustém sněžení zablokované hlavní tahy kolem Žďírce nad Doubravou i v kopci u Jitkova, doprava vázla také ve směru z Havlíčkova Brodu na Humpolec a na Habry.

Problémy byly i na silnici I/19 mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě. Zledovatělý sníh je na silnicích nižších tříd. Pokud řidiči nemusí, neměli by zatím raději vyjíždět, uvedl dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený.

Silnice v Olomouckém kraji pokryl v noci na dnešek nový sníh. Silně sněží především na Šumpersku, kde sníh na vozovkách zůstává. Zvýšenou pozornost řízení by měli řidiči věnovat také na Jesenicku, kde musejí počítat s rozbředlým sněhem na všech silnicích. Na mnoha místech jsou stále sněhové přeháňky, které zároveň snižují viditelnost, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na jižní Moravě situaci komplikovaly ranní mrznoucí mrholení a teploty kolem nuly. V některých výše položených částech na severu kraje jsou silnice nesjízdné pro autobusy, vyplývá z webů krajských silničářů a krajské správy silnic. Policisté řešili ráno spíš jen menší nehody bez zranění.

Konkrétně neprojela ráno po své trase linka 275 v úseku Lhota u Olešnice – Křtěnov, linka 167 mezi Drnovicemi a Ježkovicemi a linka 340 mezi Lomnicí, Ochozem u Tišnova a Doubravníkem. Zdržení je potřeba očekávat na lince 272 mezi Velkými Opatovicemi a Brťovem kvůli špatně sjízdné silnici.

Kvůli sněžení a havárii osobního automobilu byla ráno dočasně uzavřená silnice u Březnice na Zlínsku. „Komunikaci mezi Horní Lhotou a Zádveřicemi blokují od půl šesté ráno dvě uvízlá nákladní vozidla. Uzavřená je silnice I/57 v Horní Lidči ve směru na hraniční přechod se Slovenskem z důvodu havarovaného kamionu a v Bystřici pod Lopeníkem je uzavřená silnice I/50 ve směru na Starý Hrozenkov z důvodu uvízlých kamionů,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Řadu dopravních nehod způsobilo náledí a sněžení ráno v Moravskoslezském kraji. Nejvíc jich museli policisté řešit na Frýdecko-Místecku nebo Karvinsku. Hned po ránu bylo hlášeno několik dopravních nehod.

Nejvážnější se stala v obci Prostřední Suchá na silnici mezi Karvinou a Havířovem. „Osmnáctiletý mladík v osobním autě se tady čelně střetl s kamionem. Nehodu bohužel nepřežil,“ dodal redaktor České televize Marek Slavík. Další nehoda se stala v obci Petřvald u Ostravy, tam havaroval autobus, který v té době vezl desítku cestujících.

Kvůli zimnímu počasí byla uzavřena pro kamiony taky silnice 1. Třídy číslo 56 mezi obcemi Ostravice a Bílá. Silničáři se obávali zejména stoupavého kopce u přehrady Šance.