Kůrovec se v Prachaticích pustil do nového hřiště za dva miliony. Děti vystřídají dělníci s pilami

Kůrovec se v Prachaticích pustil do nového hřiště za dva miliony (zdroj: ČT24)

Prachatice koncem minulého roku otevřely takzvaný Areál lesních her za zhruba dva miliony korun, ve kterém mohou děti zblízka poznávat šumavský les. Už během prvního léta provozu ale stromy v areálu napadl kůrovec. Hynou dokonce i vzrostlé smrky, jež jsou přímo součástí nových atrakcí. Od pondělí tak bude areál uzavřen.

Nejen odlehlé české lesy decimuje kůrovec. V Prachaticích nadělal starosti i v areálu, kde měly děti poznávat šumavský les. Ukázka je však až příliš reálná – včetně kůrovce, který ovšem nebyl součástí zhruba dvoumilionového projektu.

„Všimli jsme si drtinek a závrtů na kmeni, v kůře. Jsou vidět matečné chodby i larevné chodbičky nové generace kůrovce,“ uvedl jednatel Městských lesů Prachatice Jan Pěsta.

Od pondělí proto bude prachatický areál kvůli bezpečnosti až do odvolání uzavřen. Děti v něm vystřídají lesní dělníci s těžkou technikou.

„Vyznačili jsme čtyřicet stromů, budeme doufat, že to nebude pokračovat dál. Je třeba stromy vytěžit, vyvézt z lesa a nejlépe chemicky postříkat nebo odvézt na pilu, aby se zabránilo šíření kůrovce,“ dodal Pěsta.

Kácení bude velmi složité, lesníci totiž nesmí poškodit dřevěné atrakce. Hřiště bude i po jejich zásahu zachováno a má dál plnit svůj účel, tedy bavit a vzdělávat děti.