Chcete volit prezidenta, ale jedete na hory? Úřady začínají vydávat voličské průkazy

Úřady začínají vydávat voličské průkazy (zdroj: ČT24)

Přípravy na prezidentské volby pokračují, ve čtvrtek začínají obecní úřady vydávat voličské průkazy. Lidé, kteří nebudou hlasovat v místě svého trvalého bydliště, o ně musejí zažádat písemně nejpozději do 5. ledna nebo osobně do 10. ledna. Stejné lhůty se týkají i těch, kteří budou hlasovat v zahraničí – ti musí o průkaz zažádat na zastupitelském úřadu.

První kolo prezidentské volby proběhne 12. a 13. ledna. S voličským průkazem mohou lidé hlasovat ve kterékoliv ze zhruba 15 tisíc volebních místností po celém Česku. O průkaz pro první volební kolo lze požádat na radnici či obecním úřadu.

Volič potom průkaz odevzdává volební komisi, což zabraňuje možnosti dvojího hlasování. Lidé starší 18 let jsou totiž vedeni ve voličských seznamech podle místa bydliště.

Do těchto seznamů se týden před volbami dostanou i ti, kteří jsou v příslušném městě v nemocnici, sanatoriu či domově důchodců, případně ve věznici. Zkontrolovat své zapsání do voličského seznamu by si měli ti, kdo se během léta přestěhovali.

Pozor na odstávku datových schránek

Každý, kdo bude chtít žádat o voličský průkaz datovou schránkou, musí jeho podání dobře naplánovat. Systém totiž bude mít od 29. prosince odpoledne až do 2. ledna odstávku. Doba, po kterou je tedy možné o průkaz zažádat touto cestou, se tak zkrátí přibližně na polovinu.

V době odstávky datových schránek bude možné o voličský průkaz požádat také emailem přes elektronickou podatelnu příslušného úřadu. Takový email však musí obsahovat elektronický podpis. Žádost o průkaz je možné vyřídit i poštou nebo osobně.

O voličský průkaz mohou požádat také Češi žijící v zahraničí, kteří ve volebních dnech nebudou v dosahu svého zastupitelského úřadu, ale vrátí se třeba do Česka. Tito Češi o průkaz požádají na českém velvyslanectví v zemi svého bydliště, pokud jsou tímto úřadem vedeni v takzvaném zvláštním seznamu voličů. 

Starostové mají zveřejnit adresy volebních místností

Ředitel odboru všeobecné správy na ministerstvu vnitra Václav Henych také ve Studiu ČT24 připomněl, že nejpozději ve čtvrtek musí být hotové složení okrskových volebních komisí. Už by také měly být vytištěny hlasovací lístky a připravují se jejich rozvozy tak, aby je lidé měli nejpozději tři dny před volbami ve svých schránkách.

Starostové pak mají ve čtvrtek 28. prosince poslední termín na to, aby zveřejnili adresy volebních místností. Lidé už by pak měli z obecních vývěsek vědět, kde budou volit budoucího prezidenta.

Adresy volebních místností se ale většinou nemění, bývají obvykle ve školách, na obecních úřadech a v dalších veřejných prostorách, kde lidé v říjnu volili poslance.