Zeman by měl jmenovat Pilného ministrem financí příští týden

Události: Prezident jmenuje ministrem Ivana Pilného (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman nemá námitky proti návrhu jmenovat Ivana Pilného (ANO) ministrem financí. Jeho jmenování lze očekávat během příštího týdne. Na Twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Návrh dorazil na Hrad ve čtvrtek.

Jmenování Pilného by mělo předcházet odvolání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z funkce ministra financí i místopředsedy vlády, které premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl Zemanovi 5. května. Hrad původně avizoval, že se vyjádří příští týden. S Babišem i Pilným se hlava státu chce sejít. 

Babiš, jehož odvolání Sobotka zdůvodňuje podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií, už počítá se svým odchodem z úřadu. Ve středu avizoval, že při případné schůzce prezidenta vyzve, ať ho odvolá. Sám odejít odmítá, protože s důvody svého konce nesouhlasí. Řekl rovněž, že předpokládá, že sám odejde z ministerstva do konce měsíce. 

Premiér Sobotka přijal návrh na jmenování předsedy sněmovního hospodářského výboru Pilného ve středu. „Probrali jsme charakter práce ministra financí a priority, které bude muset zvládnout. Je to nezávislý a nestranný chod finanční správy, aby bylo možné vyšetřit všechna podezření, která stála i u návrhu na odvolání současného ministra financí. Další prioritou je rychlá příprava státního rozpočtu,“ oznámil po středeční schůzce s Pilným premiér. 

Sobotka předtím odmítl návrhy hnutí ANO, podle kterých měli být Babišovými nástupci v čele ministerstva dosavadní náměstkyně Alena Schillerová nebo ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Vyčítal jim přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert. Brabec by se měl místo Babiše stát místopředsedou vlády. 

Sobotka: Doufám, že prezident už pravidla dodrží

Premiér v minulých dnech Zemana vyzýval, aby konal podle ústavy bez zbytečného odkladu. Řešení vládní krize původně Zeman odkládal kvůli své cestě do Číny. Oznámení Pražského hradu premiér Sobotka přivítal.

Prezidentův krok uvítal i Babiš. Je rád, že Zeman nemá proti nominaci Pilného námitky. Vládní krize je podle něj u konce a dál už nebude otravovat lidi, uvedl. Později řekl ČT, že případný konec krize závisí na premiéru Sobotkovi, který podle něj krizi vyvoval. 

Podle předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka Zeman koná v souladu s ústavou. „Pan prezident se vrátil včera (ve čtvrtek) z návštěvy Číny, takže de facto koná v tom nejbližším možném termínu. Bude se scházet jak s Babišem, tak Pilným. Předpokládám, že v průběhu příštího týdne by se to mělo dořešit,“ uvedl Faltýnek.

Dodal, že oznámení prezidenta jeho hnutí vítá. „Mělo by to přispět ke zklidnění situace jak na naší politické scéně, tak i ve sněmovně, abychom mohli dojednat zákony, které tady máme,“ uvedl.

Babiš (ANO): Jsem rád, že Zeman nominaci Pilného přijal (zdroj: ČT24)

„Pokud to bude skutečně v řádu dnů, tak je to dostatečné,“ komentoval prezidentovo oznámení o jmenování Pilného šéf koaliční KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. 

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek o vstřícnosti prezidenta nepochyboval, protože Pilný je podle něj „společným návrhem předsedy ANO Babiše a prezidenta Zemana“. Premiér Sobotka podle Kalouska „ztratil odvahu a celé to položil a odevzdal jim to“. 

„Dojde ke střídání stráží, ale myslím si, že ani ta výměna nezachrání tuhletu koalici, tyhle střepy už slepit nejdou,“ domnívá se místopředseda opoziční KSČM Jiří Dolejš. 

Pilný: Datum svého jmenování neznám

Pilný má už naplánované schůzky se dvěma resortními náměstky. Termín svého jmenování nezná, řekl chvíli po oznámení Hradu.  V souvislosti s agendou, která ho na financích čeká, Pilný uvedl, že účtenkovou loterii chce zkusit jako pilotní projekt, který případně zastaví. 

Ředitele Finanční správy Martina Janečka, který je pod tlakem kvůli sporům o kontrolu jednokorunových dluhopisů, neodvolá. S Janečkem chce probrat „jedině jeho nešťastné mediální výroky“.

„Také ho požádám o to, aby se pokusil hledat způsob, jak dodržovat u zadržovacích příkazů literu zákona, a zároveň se podívat, zda to pro některé firmy není příliš likvidační. Jinak jsem s jeho prací spokojen a nebudu ho měnit,“ uvedl. S návrhy k rozpočtu na příští rok, který mu chce Babiš předat s předpokládaným schodkem padesát miliard korun, „v zásadě žádný problém nemá“.