Zchladit krev na 17 stupňů. Kvůli operaci plicní hypertenze to lékaři udělali už třistakrát

Události: Lékaři provedli třístou operaci plicní hypertenze (zdroj: ČT24)

Chirurgové z pražské Všeobecné fakultní nemocnice provedli ve středu už třístou operaci vysokého tlaku v plicích. Při zákroku musí lékaři pacienta podchladit až na 17 stupňů, aby předešli poškození mozku.

Operaci plicní hypertenze provádí v Evropě jen několik pracovišť a čeští lékaři se řadí ke světové špičce. V Česku se hypertenze objeví jen u zhruba pěti lidí z milionu.

„Kvůli krevním sraženinám v plicních cévách roste tlak v těchto tkáních a dochází k selhávání pravého srdce. To se pak projevuje nedostatečnou výkonností a dušností a také to nemocným zkracuje život,“ popisuje onemocnění koordinátor pražského Centra pro plicní hypertenzi II. kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Jansa.

  • Plicní hypertenze je prostý název pro složitý problém. Jedná se o onemocnění, které je způsobeno vysokým krevním tlakem v plicních cévách. To zvyšuje námahu pravé srdeční komory, která pumpuje krev přes plicní cévy do levé poloviny srdce. Dlouho trvající a neléčený vysoký tlak v plicních cévách vyčerpává pravou srdeční komoru. Levá polovina srdce a vlastně pak celý organismus dostává menší množství krve, která je navíc hůře okysličena.
  • Důsledkem je pokles krevního tlaku ve velkých cévách, slabost, únava, dušnost, závratě.
  • K dalším příznakům patří závratě, hlavně při posazování a stavění, mdloby, namodralé zbarvení kůže a rtů, otoky kotníků a nohou, bolest na hrudi nebo bušení srdce.
  • Zdroj: www.plicni-hypertenze.cz

Při operaci lékaři pacienta připojí na mimotělní oběh a na klíčovou část operace dokonce tento oběh zastaví. Aby mu při tom nepoškodili mozek, musí snížit chlazením krve jeho tělesnou teplotu, a to až na 17 stupňů.

„Mozek při 20 stupních vydrží 20 minut, aniž by měl trvalé poškození. Po otevření tepen a zastavení cirkulace máme 20 minut na to, abychom tepnu vyčistili,“ vysvětluje přednosta II. chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie fakultní nemocnice Jaroslav Lindner.

Chlazení krevního oběhu
Zdroj: ČT24

Na každou plíci většinou stačí jedno zchlazení. Oběh se tak zastavuje na dvakrát 20 minut. Pokud to v tom čase nestihnou, musí lékaři obnovit cirkulaci a až poté znovu pokračovat.