Jihočeská ČSSD už Sobotku za předsedu strany nechce

Jihočeští sociální demokraté vedení hejtmanem Jiřím Zimolou na své krajské konferenci nepodpořili kandidaturu Bohuslava Sobotky do čela strany. Sobotka přitom na krajských zasedáních až dosud vždy získal podporu. Předsednický post hodlá obhajovat na stranickém sjezdu, který se koná začátkem března.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola je jediný sociální demokrat, kterému se pro svou stranu podařilo loni na podzim potřetí v řadě vyhrát krajské volby; kromě Českobudějovicka uspěla sociální demokracie už jen na Vysočině, kde její kandidátku vedl nestraník Jiří Běhounek, a v žádném dalším kraji se nejsilnější vládní straně její čtyři roky stará vítězství obhájit nepodařilo.

Vedle toho Zimola rovněž patřil mezi ty straníky, kteří se po posledních sněmovních volbách zúčastnili tajné návštěvy lánského zámku a pokusili se svého stranického šéfa Sobotku sesadit. Možnost, že by na nadcházejícím volebním sjezdu vyzval Sobotku k přímému souboji o křeslo předsedy, Zimola po volbách odmítl, zdůrazňoval ale, že by vedení strany mělo jeho hlasu víc naslouchat.

Nyní přišel z hlubockého hotelu, kde probíhala krajská konference jihočeské ČSSD, nečekaný vzkaz; po maratonu regionálních zasedání, které až dosud Sobotkovu zájmu o předsednický post vyjadřovaly podporu, se jihočeští „oranžoví“ rozhodli svému stranickému šéfovi nominaci nedat. Sobotkovu obhajobu předsednického křesla na jihu podpořilo jen 56 ze 144 účastníků konference.

Neuspěl ani Chovanec, jih chce do vedení Tejce

Mezi Jihočechy neuspěl ani favorizovaný kandidát na statutárního místopředsedu, ministr vnitra Milan Chovanec, kterého by po svém boku rád viděl sám premiér. Místo toho Zimolovi sociální demokraté nominovali dalšího vnitrostranického oponenta stávajícího vedení Jeronýma Tejce. V tajné volbě získal 106 hlasů, zatímco pro Chovance hlasovalo 26 delegátů.

Tejc se (shodně se Zimolou) před čtyřmi lety účastnil lánského jednání a na prvního místopředsedu neúspěšně kandidoval už na pražském sjezdu v roce 2015. V kritickém kandidátském projevu tehdy mimo jiné prohlásil: „Strana potřebuje jednotu. Nepotřebuje zalepené oči vedení, které se láskyplně objímá a na každou sebekonstruktivnější kritiku reaguje jako na útok.“

Jižní Čechy nejsou jediným krajem, kde Tejc získal podporu pro nadcházející hlasování, minulý týden ho na funkci druhého muže strany nominovala i domovská jihomoravská ČSSD. Až do té doby získal nominaci vždy Chovanec (s výjimkou Vysočiny, kde nenavrhli nikoho). Poslední krajská konference, která o nominacích ještě nerozhodovala, je ta v Moravskoslezském kraji.

Zimola do vedení nechce

Jihočeský hejtman se v domovské organizaci o nominaci na předsedu ani místopředsedu strany neucházel a o žádnou z těchto funkcí nechce bojovat ani na březnovém sjezdu: „Platí stále to, co říkám. Cítím se být povinován vůči svým hejtmanským povinnostem zde v Jihočeském kraji.“

Nominaci na posty řadových místopředsedů v Jihočeském kraji získali Lenka Teska Arnoštová, Petr Dolínek, Lubomír Zaorálek, Jan Birke a Jan Hamáček. Neuspěla naopak Michaela Marksová.

Vydáno pod