Merkelová v Praze jednala o migraci. Kvóty odmítl premiér i prezident

UDÁLOSTI: Kancléřka Merkelová v Praze (zdroj: ČT24)

Největší názorový rozpor mezi Českem a Německem představuje řešení migrační krize za pomoci kvót. Potvrdila to pražská návštěva kancléřky Angely Merkelové, během níž kvóty odmítl jak premiér Bohuslav Sobotka, tak prezident Miloš Zeman. Podle hlavy státu nemůže Německo, jež migranty do Evropy pozvalo, přenášet odpovědnost na ostatní.

On-line přenos

ON-LINE: Německá kancléřka přijela do Prahy

  • 23:06

    Končíme náš celodenní on-line přenos k návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v České republice a děkujeme za pozornost. 

  • 23:05

    Ve sněmovně bylo přijato společné usnesení k Turecku i ke kvótám. Ale je pak problém, když se toho premiér nedrží, řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). 

  • 23:01

    Já ani nevím, jakou pozici má vláda, řekl předseda ODS Petr Fiala. „Protože když si vyslechnu výrok pana premiéra Sobotky, pana místopředsedy vlády Babiše, tak mi vůbec není jasné, jestli má vláda nějakou pozici ke klíčovým otázkám," dodal Fiala.

Před půl jednou přistál na Letišti Václava Havla letoun německých vzdušných sil s kancléřkou Angelou Merkelovou, která Prahu navštívila po čtyřleté přestávce. Vracela se z estonského Tallinnu a pražská návštěva byla součástí její sondážní cesty po Evropě, během níž Merkelová zjišťuje pozice partnerských států poté, co se Británie rozhodla pro odchod z Evropské unie. Silnějším tématem než brexit se ale nakonec stala migrace.

Kancléřčina kolona nejprve zamířila z letiště po Evropské ulici do centra města, aby se Angela Merkelová mohla setkat s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten ji přivítal na zahradě Strakovy akademie s vojenskými poctami.

Merkelová se pozdravila i s některými Sobotkovými ministry či českým velvyslancem v Německu Tomášem Janem Podivínským, který do Prahy také přicestoval. Poté předsedové vlád odešli na společné jednání. Několik minut jednali Merkelová se Sobotkou sami, poté se k nim připojili další členové české vlády. 

Podle Bohuslava Sobotky hovořili o tzv. strategickém dialogu obou zemí zahájeném v loňském roce, který prohloubil spolupráci v různých oblastech. Český premiér zdůraznil spolupráci ve vědě a výzkumu. „Pro nás je velmi důležitá například spolupráce s Fraunhoferovou společností, která je největší institucí na podporu aplikovaného výzkumu v Evropě. Tato společnost se v polovině října představí i v Praze,“ poznamenal.

Předsedové vlád obou zemí se zabývali také posílením policejní spolupráce a možností napojení Česka na německou síť vysokorychlostních železničních tratí. „Bavili jsme se také o otázkách hospodářského růstu a tvorbě dalších pracovních míst. Dospěli jsme k tomu, že země jako ČR nebo Estonsko by měly přispět k diskusi a informovat, jakým způsobem se jim daří tvořit pracovní místa,“ poznamenala Angela Merkelová.

Migrace: Názory se liší, je třeba o nich mluvit

Téma migrace nutně zastiňuje témata ostatní. Angela Merkelová umí jednat, a i když musí počítat s tím, že bude muset v otázce migrace kousnout do kyselého jablka, Bohuslava Sobotku považuje v rámci Visegrádu za premiéra, se kterým se dá nejlépe domluvit.
Lukáš Novotný
politolog z UJEP

Se Sobotkou hovořila i o celoevropských problémech. Již před příletem dala najevo, že hlavním cílem jejích cest, které nevedou jen do Česka, je zjistit, jaká je situace v Evropské unii poté, co Britové v referendu schválili vystoupení z Unie.

Politici nemohli pominout ani migrační krizi. Přiznali, že v jednom ohledu se vůbec neshodnou. „ČR nemůže souhlasit s jakýmkoli systémem, který by byl založen na povinných kvótách, povinném přerozdělování uprchlíků,“ zdůraznil Bohuslav Sobotka. Na druhé straně se podle něj Česko a Německo shodnou například na potřebě lepší ochrany vnější schengenské hranice nebo zajištění dohod, „které snižují migrační tlaky na Evropu“.  

Merkelová nepovažuje rozdílný pohled na rozdělování uprchlíků za problém. „Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení,“ řekla. Připomněla přitom, že Německo v minulosti kvóty pro rozdělování migrantů také odmítalo, když po nich volaly středomořské státy a v Německu samotném ještě nebyl problém migrace tak znatelný.

Ocenila naopak českou humanitární a rozvojovou pomoc přímo v krizových zemích i českou podporu námořní misi NATO v Egejském moři, která má zamezit nelegálním plavbám migrantů na řecké ostrovy. 

Partnerství ve vědě a průmyslu

Po jednání ve Strakově akademii zamířila Merkelová spolu se Sobotkou na České vysoké učení technické, kde německá kancléřka v 80. letech půl roku pracovala na své disertaci. I tentokrát byla návštěva pracovní a věnovaná vědě a průmyslu.

Zástupci univerzity podepsali dohodu o spolupráci s představiteli Německého výzkumného střediska pro umělou inteligenci (DFKI). Podle mluvčího vlády Martina Ayrera dohoda stanovuje oblasti, ve kterých budou obě strany rozvíjet společný výzkum a vývoj a obsahuje závazek ke sdílení informací.

„Česká a německá strana se domnívají, že synergie, kdy spojíme peníze i lidský kapitál, dokáže dát více muziky za stejný výkon,“ prohlásil vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek, který Merkelovou do Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky rovněž doprovázel. „Jsme vyspělé průmyslové země, které mají robustní průmyslovou základnu, a z tohoto hlediska jsou naše zájmy velmi podobné.“

Před večerní návštěvou prezidenta republiky pak předseda vlády Merkelovou pozval na krátkou návštěvu Strahovského kláštera, ve zdejší restauraci s výhledem společně vypili skleničku vína – na stejném místě, kde hlava státu hostila čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

"Na zdraví... Vlašský ryzlink?" Merkelová si se Sobotkou připila česky (zdroj: ČT24)

Zeman: Nepřenášejte na nás odpovědnost za migranty

Na úvod schůzky s prezidentem republiky Merkelová obdržela avizované překvapení – české i německé vydání Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války. Vlastního jednání národních delegací se na české straně účastnili vedle prezidenta a premiéra také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, šéf státní kasy Andrej Babiš a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

S prezidentem Zemanem německá kancléřka jednala především o migrační krizi. „Prezident republiky vyjádřil názor, že pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlických kvót přenášet odpovědnost na země, které je nepozvaly,“ informoval o průběhu schůzky hradní mluvčí.

Kvóty se tak už podruhé během kancléřčiny návštěvy české metropole staly hlavním sporným bodem české a německé diplomacie a německá agentura DPA už ve svém prvním bilančním komentáři stihla konstatovat, že kancléřka Prahu pro svou politiku nezískala.

Zaorálek: Pro Merkelovou jsme příklad ekonomického úspěchu

Několikahodinovou návštěvu provázelo několik shromáždění jejích kritiků i příznivců. Kromě slovních potyček je neprovázely konflikty. Při cestě z letiště se do kolony s Merkelovou pokusil najet řidič osobního automobilu, bezpečnost kancléřky podle policie nenarušil a policisté ho zadrželi. Demonstranti pak na Merkelovou čekali i u Lichtenštejnského paláce na Kampě, kde kancléřčinu návštěvu zakončila slavnostní večeře.

I zde byla řeč o rozdílných pohledech na otázku kvót; podle ministra financí Andreje Babiše Evropa migraci nezvládá a může za to schengenský prostor. „Měl by být buď rozšířen na celý kontinent, nebo by měl být slabý článek, jako třeba Řecko, řešen,“ řekl s tím, že o migraci během večeře mluvil i s kancléřkou.

Vedle otázky utečenců se hovor stočil i k protiruským sankcím, když k jejich zrušení vyzval předseda Senátu Milan Štěch; Merkelová i Sobotka to ale už dříve odmítli, nyní prý kancléřka jen slíbila, že se s problémy, které sankce způsobují v ČR, seznámí.

Podle ministra zahraničí pak Merkelová pogratulovala České republice k ekonomickému výkonu i nízké nezaměstnanosti a označila Česko za zemi, kterou je možné ukázat jako příklad úspěchu. Přidat by se podle ní prý měly i další země. „Aby země jako Francie a další zvýšily svůj výkon,“ dodal Zaorálek.

Angela Merkelová ve funkci německé kancléřky, kterou zastává od roku 2005, navštívila Českou republiku potřetí. Poprvé je ale jejím hostitelem Bohuslav Sobotka. Naposledy, v roce 2012, ji ještě vítal Petr Nečas.

Někteří vládní představitelé mají k její poslední návštěvě Prahy výhrady, podle Jaroslavy Pokorné-Jermanové (ANO) šlo o „zahajovací fáze nátlaku na Českou republiku, aby polevila ze svých postojů k migraci,“ zároveň se prý mělo jednat o sólovou akci premiéra – ministři za ANO o příjezdu kancléřky nevěděli.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala potom vládě vyčítá, že nemohla Merkelové prezentovat (blíže nespecifikované) české pozice, za kterými by stála široká shoda – protože je nevyjednávala s opozicí.