České firmy do Německa vyvážejí rády. Sobotka k nám chce lákat další investory

Události ČT: Německo v Česku investuje (zdroj: ČT24)

Německo je nejčastějším cílem českých vývozců. Za prvních šest měsíců tam od nás zamířilo zboží za více než 650 miliard korun. Oproti prvnímu pololetí loňského roku tak export do Německa vzrostl o pět a půl procenta. České podniky tam vyvážejí téměř třetinu celého republikového exportu. Následují pak Slovensko, Polsko a Velká Británie s Francií.

Největší podíl českého vývozu do Německa připadá na automobilový průmysl. Jde přitom nejen o jednotlivé díly a příslušenství, ale i o auta a motory. Dohromady to znamená skoro pětinu všeho exportovaného zboží. Po nich následuje výpočetní technika. 

Některé firmy exportují do Německa už déle než 10 let. Příkladem je Brano Group, výrobce zámků do aut, pedálů a autozvedáků. Před dvaceti lety měli obrat asi 400 milionů korun. Teď se zvýšil až na zhruba pět miliard. V Česku přitom končí jen asi 5 procent zboží, které firma vyrobí. „Německo je pro nás nejdůležitější země, exportujeme tam zhruba 65 procent,“ uvedl předseda představenstva Pavel Juříček.

  • Bavorsko - 29 procent
  • Bádensko-Württembersko - 19 procent
  • Severní Porýní-Vestfálsko - 14 procent
  • Sasko - 10 procent
  • Dolní Sasko - 8 procent
  • zdroj: AMSP ČR

Některé firmy si v Německu zatím své jméno budují. Prefa Praha vozí k západním sousedům pouze 10 procent železobetonových konstrukcí, většina končí na českém trhu. Z jejich konstrukcí je ale postavený třeba obchodní dům v Lipsku.

  • Z Ústí nad Labem by měla zanedlouho fungovat 140 kilometrů dlouhá vysokorychlostní trať do Drážďan. Cestu z Prahy zkrátí zhruba o hodinu. Vlaky po ní totiž budou jezdit až 350 km v hodině. Nová trať by už nevedla údolím Labe. Česko s Německem by spojil tunel pod Krušnými horami přibližné délky 26 km, počítá se i s mostem nad záplavovým územím Litoměřicka. Dál bude vlak pokračovat souběžně s dálnicí D8.
  • Právě i dálnice D8 má pak zrychlit dopravu z Prahy do Drážďan. Dostavěná ale ještě není, zbývá dodělat posledních asi 12 km z Bílinky do Řehlovic. Hotovo má být do konce roku.

„Německo speciálně vyžaduje dozorování svou zkušebnou. Certifikát kvality jsme získali, uzavřeli jsme smlouvu se zkušebnou a pánové z Norimberku sem pravidelně jezdí na kontroly,“ popsal specifičnost obchodu s Německem výrobně-obchodní ředitel Prefy Praha Pavel Forman.

Sobotka chce digitalizací průmyslu přilákat německé investory

Česko by mělo vytvořit takové prostředí, aby do země přicházeli další němečtí investoři. Velkou výzvu v tomto směru představuje digitalizace průmyslu, řekl premiér Bohuslav Sobotka po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Takzvaná čtvrtá průmyslová revoluce, kterou přináší právě digitalizace ekonomiky, představuje podle něj velkou výzvu.

„Velmi rádi bychom v České republice vytvořili prostředí pro to, aby přicházely i další investice a aby se německým firmám, které u nás zaměstnávají velké množství lidí a investují také do vědy a výzkumu, do budoucna dařilo,“ řekl Sobotka.

Premiér s německou kancléřkou společně ocenili také výzkumnou a vědeckotechnickou spolupráci obou zemí. „Je před námi řada nových společných projektů. Velmi důležitá je pro nás spolupráce s Frauenhoferovou společností, která je největší institucí na podporu aplikovaného výzkumu v Evropě. Tato společnost se představí v polovině letošního října i tady v Praze,“ uvedl Sobotka.

Česká republika má jednu třetinu hrubého domácího produktu tvořenou průmyslem, Německo dvaadvacet procent. Jsme vyspělé průmyslové země, které mají robustní průmyslovou základnu, a z tohoto hlediska jsou naše zájmy velmi podobné. V rámci česko-německého strategického dialogu máme vytipované oblasti, kde chceme spolupracovat.
Pavel Bělobrádek

Frauenhoferův institut působí v Německu a zaměřuje se na propojení vědy s konkrétními potřebami průmyslu. Tedy aby podniky mohly v praxi ihned uplatnit výsledky aplikovaného výzkumu. Sobotka už loni při návštěvě Berlína vyjádřil přání, aby institut rozšířil své aktivity i do Česka.

Rozvoj česko-německé vědecké spolupráce se projevil i při návštěvě Angely Merkelové a Bohuslava Sobotky na pražském ČVUT. Zástupci univerzity podepsali dohodu o spolupráci s představiteli Německého výzkumného střediska pro umělou inteligenci (DFKI).

Počet Čechů pracujících v Německu
Zdroj: ČT24
  • Německé investice, které proudí do Česka, jsou v porovnání s ostatními zeměmi vůbec nejvyšší. Jejich objem za posledních 22 let dosáhl bezmála 21 miliard eur. Celkově se tak Německo podílí na zahraničních investicích v Česku více než 23 procenty.