Šéf lékařů vidí příčinu krize zdravotnictví v ženách

Praha - Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek kritizoval na posledním zasedání zdravotního výboru sněmovny vzrůstající feminizaci v české medicíně. Podle Kubka je s ohledem na rodinu pracovní zatížení žen nižší než u mužů. Šéf ČLK označil "feminizaci" za druhou nejdůležitější příčinu krize českého zdravotnictví, hned po stárnutí lékařů a jejich odchodech do důchodu. S informací přišla Mladá fronta Dnes. Kubek je nyní na dovolené a nezvedá telefony.

„Já nemám nic proti ženám, ale ženy, protože mají dvě role, kromě pracovní musí zvládat i rodinu a péči o děti, tak jejich pracovní nasazení pochopitelně nemůže být srovnatelné s pracovním nasazením mužů,“ uvedl Kubek před sněmovním výborem, jehož významnou část tvoří poslankyně lékařky. Kubek před nimi prohlásil, že ženy mají horší výkonnost než muži. Vedle své práce se prý více věnují rodině, což má být příčinou nižšího počtu absolvovaných služeb, a tudíž menších profesních zkušeností.

Milan Kubek:

„Pokračující feminizace oboru je problém a další nebezpečný trend. Lékařky neslouží tolik služeb, protože nemohou z rodinných důvodů. To, že je žena lékařkou, ještě neznamená, že přestává být matkou.“  

Mluvčí lékařské komory Michal Sojka ČT řekl, že podle audio záznamu Kubek nic takového, co mu do úst vsouvají média, neřekl: „Žádná kritika lékařek z jeho úst nezazněla.“ Podle Sojky bylo vystoupení ve sněmovně o nedostatku lékařů v České republice. Jedním z bodů prezentace byla i pokračující feminizace v české medicíně. „Zatímco v roce 2002 tvořily lékařky 51,8 procenta, tak v roce 2007 se podíl žen mezi lékaři zvýšil na 52,7 procenta. S ohledem na rodinné povinnosti je ale možné pracovní zatížení žen pochopitelně nižší než u mužů,“ uvádí se v tiskovém prohlášení České lékařské komory.

Šiklová:  Je to nevhodná formulace a také nesmysl

Se šéfem komory nesouhlasí jak komunistická poslankyně Soňa Marková, tak její kolegyně z ODS Dagmar Molendová. „Pracuji 26 let jako lékařka a nikdy jsem nezažila, že bych měla nějaké úlevy na službách jen proto, že jsem matka. Nejsem horší lékařka proto, že jsem žena a matka. Pan prezident to krutě přehnal,“ uvedla Molendová. Marková věří, že ze strany Kubka nešlo o kritiku lékařek, ale jen o genderově nekorektní vyjádření.

V očích sociologa jsou ženy zapálenější

Sociolog Jaroslav Sýkora komentuje Kubkovy výroky z perspektivy své vědní disciplíny. Sýkora je považuje za nesmysl, který „může vyslovit jen šílenec“. Sociolog s odvoláním na zátěžové výzkumy mužů a žen tvrdí, že „o tom, jestli je někdo dobrý v práci, rozhoduje typ osobnosti, vzdělání a vnitřní zapálení. A vnitřní náboj je u žen často silnější než u mužů…“

„Kdyby brali muži roli v rodině a vůči dětem stejně vážně jako ženy, tak by byly podmínky vyrovnanější,“ domnívá se socioložka Jiřina Šiklová. To, že je žen v lékařských profesích tolik, je podle ní mimo jiné proto, že ve všech postkomunistických zemích byli muži hnáni do technických profesí a ženy šly studovat humanitní obory.

Vydáno pod