V Národním divadle se odměňovali mecenáši a dobrodinci

Praha - Mecenáši, kteří dlouhodobě podporují dětské domovy, hospice či kulturní instituce, převzali v pražském Národním divadle ceny Ď (neboli Dík). Letošní Grand Prix převzali manželé Marta a Ladislav Šislerovi za to, že 17 let podporují Hospic Anežky České. Jako morální vzor ocenili organizátoři pražského arcibiskupa Dominika Duku, cenu pro zahraničního dobrodince pak dostal norský premiér Jens Stoltenberg. Ocenění se předává od roku 2001 a za tu dobu jich stihli organizátoři rozdat 120.

Ceny Ď se udělují v patnácti kategoriích - skleněnou trofej si před zaplněným sálem odnášeli mecenáši divadel, zoologických zahrad, muzeí a hradů nebo dětských domovů, hospiců a domovů pro seniory. Mezi oceněnými byly nejen velké nadnárodní společnosti, které potřebným institucím pravidelně přispívají stotisícovými částkami, ale také malé firmy, podnikatelé či rodiny a jednotlivci. Cenu dostaly například herečky Simona Stašová a Květa Fialová, které se řadu let věnují charitě. 

„V naší společnosti je tolik lidí a institucí, které dokážou jít proti proudu. Protože si váží člověka, váží si přání člověka, který potřebuje pomoc, ať už je to z důvodů nemoci, nebo dalších okolností,“ řekl kardinál Duka v děkovné řeči. Obecenstvo ho odměnilo ovacemi vestoje. 

Reportáž Magdalény Rejžkové (zdroj: ČT24)

Norského premiéra Steltenberga ocenilo kolegium za to, jakým způsobem dokázal povznést norský národ po loňském masakru na ostrově Utöya, při kterém zahynulo přes 70 lidí. Ocenění dnes převzal norský velvyslanec Jens Eikaas.

Vydáno pod