Savci se mohou rozmnožovat ve vesmíru, naznačuje japonský pokus

Japonským vědcům se na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podařilo při prvním experimentu svého druhu za podmínek mikrogravitace vypěstovat myší embrya, která se normálně vyvíjela. Studie naznačuje, že by mohlo být možné, aby se lidé ve vesmíru rozmnožovali.

Jde o „vůbec první studii, která ukazuje, že se savci mohou být schopni rozvíjet ve vesmíru“, píše se ve společném prohlášení národního institutu Riken a univerzity v Jamanaši.

Výzkumníci včetně těch z japonské vesmírné agentury JAXA vyslali zmrazená myší embrya v raném stadiu vývoje na ISS v srpnu 2021. Astronauti je na orbitě rozmrazili pomocí speciálního zařízení a čtyři dny je pozorovali.

„Embrya kultivovaná v podmínkách mikrogravitace se normálně vyvinula v blastocysty,“ uvedli vědci s odkazem na buňky, z nichž se následně vyvine plod a placenta.

Experiment „jasně prokázal, že gravitace nemá žádný významný vliv“, uvedli vědci ve studii zveřejněné v odborném časopise iScience. Odborníci také při analýze blastocyst zaslaných zpátky na Zemi nepozorovali žádné významné změny DNA. Dále ale bude podle vědců potřeba blastocysty vyvinuté ve vesmíru implantovat do myší, aby se prokázalo, že se plod bude dál normálně vyvíjet.

Tento a další podobné výzkumy mohou být důležité pro objevování vesmíru a zejména očekávané mise, při kterých chce lidstvo vystavět kolonie na Měsíci či Marsu. To nyní plánuje například americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v rámci programu Artemis, jehož cílem je do konce tohoto desetiletí vrátit člověka na Měsíc a následně založit dlouhodobou lunární kolonii jako test pro budoucí lety na Mars.