Novorozenec se nakazil koronavirem už v těle matky. Vědci popsali první takový případ

Lékaři ve Francii popsali první prokázaný případ, kdy se covid-19 přenesl z těhotné ženy na dítě v její děloze. Jde o jediný případ z mnoha zdokumentovaných těhotenství nakažených žen.

Několik dní po porodu se u novorozeného chlapce objevily v mozku záněty; tento stav vznikl poté, co virus pronikl placentou a dítě infikoval ještě před porodem. V současné době se podle lékařů, kteří se o dítě starají, jeho stav výrazně zlepšil.

Tento případ vědci popsali v odborném časopise Nature Communications. Již v minulosti se objevilo několik dětí, které měly po porodu nákazu covidem-19, ale až doposud nebylo zcela jasné, zda se nakazily až při/po porodu, anebo jestli k infekci došlo už v době těhotenství. V tomto případě jsou si ale jistí.

„Bohužel tady nemáme žádné pochybnosti,“ uvedl pediatr Daniele De Luca z pařížské nemocnice Antoina Béclèra. „Lékaři by měli vědět, že se to může stát. Je jasné, že to není časté, ale určitě se to stát může a musíme s tím v klinické praxi počítat,“ dodal lékař.

První případ

Ve Velké Británii, jež patří k nejvíce covidem zasaženým zemím, proběhl nedávno výzkum, který zkoumal všech 244 dětí, jež se narodily matkám s touto nemocí. U 95 procent se nenašlo ani stopy po přítomnosti viru a děti byly ve velmi podobném stavu jako ty narozené zdravým matkám.

Ve francouzském případě přijali třiadvacetiletou rodičku do nemocnice 24. března s horečkou a silným kašlem. Koronavirem se nakazila ve třetím trimestru těhotenství, testy nemoc prokázaly krátce po její hospitalizaci.

Tři dny poté začaly přístroje ukazovat, že se dítě nevyvíjí normálně, a lékaři raději provedli předčasný porod císařským řezem. Dítě pak bylo umístěno na jednotku intenzivní péče, kde ho vědci a lékaři detailně studovali.

Lékaři v jeho krvi i jeho dalších tělesných tekutinách odhalili infekci covidem-19, ale žádné další bakteriální ani virové infekce. Další detailní testy pak prokázaly, že virus se dostal do dítěte z krve matky v placentě.

Je možné, že se totéž stalo už u více případů v minulosti, ale velmi špatně se to prokazuje. „Nepodařilo se to dokázat, protože pro to potřebujeme velké množství vzorků,“ uvedl De Luca. „Je potřeba krev matky, novorozence, pupeční šňůra, placenta, plodová voda – a v době pandemie je opravdu náročné tohle všechno sehnat a analyzovat.“

V tomto případě ale dost času i příležitostí pro studium bylo. Lékaři našli nejvyšší koncentrace viru v placentě – což očekávali. Právě tento orgán je totiž velmi bohatý na receptory, které virus využívá k tomu, aby pronikl do lidských buněk; stejné receptory se nacházejí také v lidských plicích.

Vývoj případu

Zpočátku vypadalo dítě zdravé a vyvíjelo se normálně. Třetí den po porodu se ale začal jeho zdravotní stav zhoršovat a hůře se také krmilo. Začaly se u něj objevovat svalové křeče: trhalo kvůli nim hlavou a krčkem a také propínalo záda. Podobné příznaky se objevují například u zánětu mozkových blan.

Lékaři proto zkontrolovali jeho mozek pomocí magnetické rezonance a zjistili, že se v něm objevila takzvaná glióza, tedy zmnožení gliových buněk. Tento stav je spojený s poškozením nervové tkáně, glie totiž tvoří podporu neuronům a mohou pomáhat v hojení a opravných procesech mozku.

Lékaři se potýkali s tím, že nevěděli, jak přesně chlapce léčit. Při jeho narození totiž ještě neexistovaly žádné procedury, jak k takovým případům přistupovat – šlo o první takový případ. Zvažovalo se nasazení remdesiviru, který byl v té době ještě použitelný jen v experimentálním režimu. Ale protože se dítě rychle zotavovalo samo, nakonec to nebylo zapotřebí.

Lékaři tedy nevyužili žádnou speciální léčbu a stav dítěte se stejně zlepšoval. Poslední mozkové skeny ukázaly, že se jejich hodnoty vrátily téměř k normálu. „Můžete vždycky vidět sklenici jako poloplnou nebo poloprázdnou. Ta špatná novinka je, virus napadl dítě, infikoval ho a způsobil u něj příznaky. Dobrá zpráva je, že se dítě nakonec vyléčilo, je teď klinicky v pořádku,“ komentoval výsledky Da Luca.

Těhotné ženy by to podle něj mělo spíše uklidnit. „Těhotenství je velmi kontrolovaný proces, a když se vám něco takového přihodí, dá se i to kontrolovat. Ve většině případů to dítě nijak nepoškodí. Můžeme udělat spoustu věcí, ale rozhodně nesmíme zavřít oči a předstírat, že se něco takového nemůže nikdy stát,“ dodal.

Upozorňuje ale, že to neznamená, že by na sebe neměly těhotné ženy v době pandemie dávat pozor – mýt si ruce a vyvarovat se rizik infekce je podle něj zcela logické chování.