Na Ukrajině a v Rusku skokově rostou případy spalniček. Vinu nese i odmítání očkování

Ukrajinští a ruští lékaři varují před prudkým rozšířením spalniček, jejichž výskyt se oproti minulým letům zvyšuje o desítky procent. Na Ukrajině vloni onemocnělo 54 tisíc lidí, v Rusku pak podle místních médií onemocnění zasáhlo i velká ruská města včetně Moskvy a Petrohradu, kde se ohnisky nákazy stávají školy, školky, hotely i nemocnice.

Na Ukrajině se letos v lednu výskyt spalniček oproti loňskému lednu zvýšil pětinásobně, píše kyjevský server Strana. Ministerstvo zdravotnictví registruje za leden nárůst o patnáct tisíc případů, v nemocnicích podle některých informací už také pociťují nedostatek vakcíny. Infekce se ale dostala i do ukrajinských věznic, v některých je údajně situace „blízká katastrofě“, napsal server.

Světová zdravotnická organizace WHO v minulých dnech umístila Ukrajinu na první místo v Evropě v počtu nakažených; loni v zemi onemocnělo spalničkami 54 480 lidí, z toho 34 280 nezletilých. Spalničky už také berou životy: nemoci za loňský rok podlehlo šestnáct lidí, včetně dvanácti nezletilých.

Nejvíce jsou na Ukrajině postiženy západní regiony, trpí ale i hlavní město Kyjev. Rychle se nákaza šíří v přístavní Oděse, kde zaznamenávají za rok nárůst o šedesát procent.

Zdravotnický výbor ukrajinského parlamentu proto tento týden vyzval prezidenta Petra Porošenka, aby kvůli znepokojivému stavu svolal mimořádnou schůzi bezpečnostní rady státu. Ministerstvo zdravotnictví ale zatím odmítá v zemi vyhlásit epidemii, napsala agentura Unian.

Dítě v letadle z Permu do Moskvy

Ruská média oznámila, že s diagnózou spalniček bylo v metropoli hospitalizováno několik desítek zahraničních dělníků, hlavně ze střední Asie. „Spalničky jsou v Moskvě a Petrohradu, přichází epidemie?“ opatřil titulkem svůj článek server Life.

Problém je vysoká míra nakažlivosti spalniček, což ruská média ilustrují na konkrétním případu: jedno nemocné dítě letící na lince z Permu do Moskvy podle serveru Perm Novosti mohlo nakazit až dvě stě cestujících.

Velké ohnisko spalniček podle listu Komsomolskaja pravda zaznamenali lékaři také v jednom z petrohradských obvodů. Ve městě se oproti minulým letům zvýšil výskyt choroby sedmnáctkrát.

Jedním z důvodů rozšíření nemoci je podle novin odmítání vakcinace. Vinu údajně nese také nedostatečná obezřetnost lékařů, kteří včas nestanoví správnou diagnózu. Jednou z příčin je i nedostatek vakcíny, která se do Ruska dováží ze zahraničí. 

Události: Spalničky se znovu šíří (zdroj: ČT24)

Výtky od WHO

Odmítání očkování nedávno označila za jeden z deseti největších zdravotních problémů světa také Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta letos ve zprávě monitorující tato rizika uvedla: „Přestože na řadu smrtelně nebezpečných chorob existují očkování, stále rostoucí počet osob po celém světě vakcíny z nejrůznějších příčin odmítá. Přitom očkování je jedním z nejúčinnějších a cenově nejvýhodnějších způsobů, jak předcházet nemocem.“

Podle WHO zabrání očkování ročně přibližně dvěma až třem milionům úmrtí, a pokud by se podařilo lépe proočkovat celosvětovou populaci, tak by to zachránilo dalšího půldruhého milionu osob. Jen za rok 2018 stoupl počet případů spalniček celosvětově o třicet procent, WHO nicméně dodává, že za celý tento růst nemohou jen odmítači očkování, příčiny jsou komplexní.  

Organizace si přitom ve svých dřívějších strategiích stanovila cíl spalničky do roku 2020 celosvětově úplně vymýtit, ten se ale nyní podle jejích zástupců jeví jako poměrně nereálný. V roce 2017 státy do ženevského sídla WHO oficiálně nahlásily 173 tisíc případů spalniček, o třetinu více než rok předtím. Celkový počet nakažených spalničkami přitom WHO odhaduje na 6,7 milionu.

Události: Zájem o očkování klesá, varují lékaři (zdroj: ČT24)

„Co je na tomto rostoucím trendu nejvíce znepokojivé (…) je fakt, že vidíme trvalý přenos spalniček i v zemích, kde předtím několik let žádné případy neměli,“ uvedl Martin Friede, který v rámci WHO vede sekci zaměřenou na očkování.

Podle organizace za to zčásti může i to, že rodiče stále častěji odmítají očkování proti spalničkám kvůli „negativním dezinformacím a nedůvěře ve vakcíny“, doplnila Ann Lindstandová z WHO. „Se spalničkami prohráváme i proto, že lidé zapomínají, jak děsivá je to nemoc,“ dodala a zdůraznila, že z pohledu této organizace je očkování proti spalničkám zcela bezpečné. Podle WHO loni na spalničky zemřelo 110 tisíc lidí, zejména dětí.