Íránské revoluční gardy vyslaly na oběžnou dráhu kolem Země družici Núr-2

Írán vyslal na oběžnou dráhu kolem Země satelit s názvem Núr-2. Informovala o tom tamní tisková agentura IRNA. Nosnou raketu s družicí do vesmíru poslaly jednotky elitních revolučních gard, které působí nezávisle na armádě a mají vlastní raketový program. Svou první družici gardy vyslaly v roce 2020.

Agentura IRNA oznámila, že Núr-2 na oběžnou dráhu vynesla ze základny Šáhrúd třístupňová raketa Kásid.

Spojené státy a některé další země poukazují na to, že vesmírný program je využitelný při vývoji válečných raketových technologií. Washington poukázal na to, že odpalem raket Írán porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN, a vyzval Teherán, aby zastavil aktivity spojené s balistickými raketami. Írán tvrdí, že raketové testy ani vysílání družic do vesmíru nejsou součástí vojenského programu.

Agentura AP k tomu napsala, že Írán raketu odpálil v době vrcholících vídeňských jednání o jeho jaderném programu.

Podle Enriqua Mory, který v rozhovorech zastupuje Evropskou unii, už jednání na úrovni expertů skončila a nyní je na politicích, aby učinili klíčové rozhodnutí. Z Vídně v pondělí ke konzultacím do Teheránu odletěl íránský vyjednávač Alí Bágherí Kaní.

Vesmír a sankce

Rozhovory na poslední chvíli zkomplikoval požadavek, který vzneslo v sobotu Rusko. Požaduje od USA písemné záruky, že Rusko bude moci dál obchodovat s Íránem bez ohledu na sankce vyhlášené vůči němu kvůli útoku na Ukrajinu.

Ve Vídni se má rozhodnout o obnově dohody z roku 2015, která rušila mezinárodní sankce vůči Íránu výměnou za zpomalení jeho jaderného programu. Írán ji přestal dodržovat, když od ní v roce 2018 odstoupily Spojené státy.