TÉMA

Vesmírný program

Na Zemi přistáli tři čínští astronauti. V Nebeském paláci žili půl roku

Po půlroce stráveném v základním modulu budované vesmírné stanice Tchien-king (Vesmírný palác) se vrátili na Zemi tři čínští astronauti. Loď Šen-čou 13 s nimi přistála v poušti Gobi v sobotu dopoledne. Půlroční pobyt na orbitě je novým čínským rekordem.
16. 4. 2022|

Íránské revoluční gardy vyslaly na oběžnou dráhu kolem Země družici Núr-2

Írán vyslal na oběžnou dráhu kolem Země satelit s názvem Núr-2. Informovala o tom tamní tisková agentura IRNA. Nosnou raketu s družicí do vesmíru poslaly jednotky elitních revolučních gard, které působí nezávisle na armádě a mají vlastní raketový program. Svou první družici gardy vyslaly v roce 2020.
9. 3. 2022|

Měkké přistání Perseverance na Marsu přibližuje videozáznam NASA

Americká vesmírná agentura NASA ukázala první části videozáznamu ze čtvrtečního přistání robotické sondy Perseverance na povrchu Marsu. Jedná se o záběry pořízené z měkkého přistání na rudé planetě. Agentura rovněž zveřejnila první zvukový záznam pořízený na povrchu Marsu.
23. 2. 2021|

Sondě OSIRIS-REx se konečně povedlo zavřít dvířka schrány se vzorky z asteroidu

Americké sondě OSIRIS-REx se podařilo hermeticky uzavřít schránu se vzorky nabranými na planetce Bennu, na níž přistála minulý týden. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Sonda by se měla vrátit na zemi i s nasbíraným prachem v roce 2023.
30. 10. 2020|

Český podíl na dobývání vesmíru roste, zapojilo se do něj už přes 60 firem

Český podíl na vesmírných programech v rámci Evropy postupně roste, když Česko za posledních deset let do programů Evropské vesmírné agentury (ESA) téměř sedminásobně navýšilo investice na současných zhruba 1,24 miliardy korun. Zvýšil se i počet zapojených firem, které se podílely na 350 projektech. Oznámili to zástupci tuzemských firem kosmického průmyslu a Svazu průmyslu a dopravy ČR.
6. 8. 2020|