Hydra padla. Němečtí kriminalisté rozbili největší drogovou burzu na temném internetu

Německé úřady oznámily, že se jim podařilo zcela zlikvidovat rozsáhlý drogový obchod na „darknetu“, rozbily jeho strukturu a zabavily víc než 650 milionů korun v bitcoinech.

Německé úřady převzaly kontrolu nad servery Hydry, což byl dlouhodobě fungující černý trh s drogami. Ukrýval se na „darknetu“, neboli temném webu. Šlo o vůbec největší nelegální tržiště na světě – mělo více než 19 tisíc prodávajících a přes 17 milionů zákazníků.

  • Temný web (anglicky darkweb) je ta část obsahu World Wide Webu, která je umístěna na darknetech, tedy překryvných sítích, které využívají internet, ale jsou přístupné pouze prostřednictvím speciálního softwaru nebo konfigurace. 
  • Temný web tvoří část hlubokého webu, což je oblast webu, kterou vyhledávače neindexují.

V úterý oznámili zánik Hydry představitelé německého Spolkového kriminálního úřadu. V tiskové zprávě uvedli, že úřady zabavily velkou část serverové infrastruktury webu a také přibližně 543 bitcoinů, jež na webu byly – v přepočtu měly hodnotu přibližně 23 milionů euro, respektive 652 milionů korun.

Úřady tvrdí, že činnost tohoto černého trhu vyšetřují už od loňského srpna; na jeho odhalení, zmapování a následné likvidaci spolupracovali s několika americkými agenturami, včetně ministerstva spravedlnosti, FBI a protidrogového úřadu.

Ruská drogová žumpa

Ruskojazyčné darknetové tržiště Hydra bylo několik let jedním z největších zdrojů nelegálního obchodu v on-line prostředí. Stránka, která existovala nejméně od roku 2015, měla před svým uzavřením přibližně 17 milionů zákazníků a přibližně 19 tisíc prodejců.

Podle společnosti Elliptic, která se zabývá analýzou podobných obchodů, byla Hydra v době svého působení známá jako centrum pro obchodování s drogami, přičemž zakrývala toky peněz i původ nakupujících i kupujících.

Podle Ellipticu klienti Hydry pocházeli hlavně z východoevropských států, především z Ruska, Běloruska, Ukrajiny a Kazachstánu. Od svého spuštění tudy protekly bitcoiny v hodnotě nejméně 5 miliard dolarů, tedy přes sto miliard korun, odhaduje Elliptic.

„Nelegální tržiště bylo ruskojazyčnou platformou darknetu, která byla přístupná přes síť Tor přinejmenším od roku 2015,“ uvedli němečtí policejní úředníci ve své úterní tiskové zprávě. „Jen v roce 2020 činily jeho tržby nejméně 1,23 miliardy eur. Zejména služba Bitcoin Bank Mixer, která fungovala k zastírání digitálních transakcí a kterou platforma poskytovala, mimořádně ztěžovala vyšetřování kryptografických transakcí orgánům činným v trestním řízení,“ dodali vyšetřovatelé. 

Hydra se vrátí?

Stejně jako stejnojmenný mytologický tvor je i Hydra jen těžko porazitelná a je možné, že se zase v nějaké jiné podobě vrátí. Podobné to totiž bylo i u řady jiných podobných darknetových nelegálních projektů – například u známé služby Alphabay, která se vracela rovnou několikrát. 

Hydra na Čechově mostě
Zdroj: Wikimedia Commons
Nezmar, latinsky hydra
Zdroj: Proyecto Agua/ Flickr Commons

A stejný byl i příběh prvního známějšího darknetového obchodu Silk Road (Hedvábná stezka). Ten byl zrušený už roku 2013, ale ještě stejného roku se ho podařilo oživit. Definitivně padl až o rok později i se svým zakladatelem, Rossem Ulbrichtem – ten byl v rozsáhlém procesu usvědčen ve všech bodech obžaloby a odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění.