Brity znepokojuje indická varianta koronaviru. Může zahltit zdravotnictví, ukazují modely

Britská vláda je znepokojena šířením varianty covidu-19, která byla poprvé zjištěna v Indii. Nevylučuje, že využije všechny možnosti, aby jejímu prudkému nárůstu zabránila, uvedl ve čtvrtek premiér Boris Johnson. Některé modely totiž ukazují, že se může šířit tak dynamicky, že je schopná přeplnit nemocnice – a to i přes vysokou proočkovanost v Británii.

Johnson ve čtvrtek naznačil, jak bude vypadat způsob, kterým se jeho země vydá z vězení covidu na „opatrnou, ale nevratnou“ cestu ke svobodě. Další krok je plánován na příští týden. Johnson ale varoval, že nové varianty viru představují pro tento plán riziko – konkrétně varoval před indickou B.1.617.2, která se v zemi šíří zdaleka nejrychleji a má některé znepokojivé vlastnosti.

Studie REACT uvádí, že počet infikovaných opět klesl natolik, že nyní je v Anglii nakažen zhruba jeden člověk z 1000. „Dnešní zjištění ukazují, jaký dopad má naše neuvěřitelná proočkovanost na množství infekce covidu-19 napříč zemí,“ řekl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. „Jdeme správným směrem, ale jsou tu varianty, musíme si nadále dávat pozor,“ varoval i on.

Troška čísel

Takzvaná prevalence, tedy podíl nakažených, v Anglii klesla na nynějších 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta. Napříč anglickými regiony je podobná. Nejvíce nakažených je nyní ve věkové skupině 25–34 let, kde je prevalence 0,21 procenta, a naopak nejnižší je mezi lidmi staršími 75 let. V té je nakaženo 0,05 procenta lidí.

Nová data rovněž ukazují, že 92 procent infekcí pochází z varianty koronaviru B.1.1.7, která byla poprvé objevena loni právě v Anglii a poté způsobila velké problém v kontinentální Evropě včetně Česka. Dalších 7,7 procenta případů nákazy je z varianty B.1.617.2, poprvé odhalené v Indii.

Ta indická se ale v Británii momentálně rychle šíří. Anglický úřad pro veřejné zdraví podle Reuters uvedl, že zaznamenal již 1313 případů infekce touto mutací. Je to více než dvojnásobek oproti minulému týdnu, kdy bylo hlášeno 520 nákaz. Úřad minulý pátek označil indickou mutaci za „nebezpečnou“ kvůli důkazům, že je nakažlivější než původní varianta koronaviru.

Zhruba 67milionová Británie má jednu z nejrychlejších očkovacích kampaní na světě. Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostala více než polovina obyvatel. Britský premiér Boris Johnson ale řekl, že má obavy z nárůstu výskytu takzvané indické varianty koronaviru. „Je to obávaná varianta, my jsme jí zneklidněni,“ řekl Johnson.

Modely varují

Indický typ se dokáže šířit velmi rychle v populaci, která není dostatečně proočkovaná, ale využívá i míst, kde už je očkováno vysoké procento lidí. Díky tomu, jak moc je nakažlivá, může se snadno dostat ke skupinám, na které ještě ve vakcínační strategii nedošlo, nebo se očkovat nechtějí či nemohou.

Je poměrně nová, takže se toho o jejích vlastnostech ví ještě poměrně málo – většina studií, která o ní vyšla, ještě neprošla recenzním řízením. To znamená, že většina těchto poznatků se ještě může změnit nebo upřesnit.

Některé její znaky ale vedly anglické epidemiology k tomu, že ji 7. května označili jako „nebezpečnou“. O tři dny později ji do stejné kategorie zařadila i Světová zdravotnická organizace.

Je jednou ze tří dílčích linií B.1.617, tedy varianty, která se stala běžnou v Indii a která je mnohdy považovaná za jeden z potenciálních faktorů stojících za tamní krizí. Public Health England (PHE) zatím věří, že B.1.617.2 je na tom s nakažlivostí stejně jako britská B.1.1.7, uvedla Sharon Peacocková, epidemioložka z univerzity v Cambridge. Tento názor je založen na znalosti jejích mutací, tedy změn v jejím genomu – podle toho, s čím jsou spojené, se dá usuzovat na jejich účinnost.

Peacocková ale dodala, že tato míra důvěry je ovlivněná neznalostí reálného stavu:„nebudeme vědět, jak snadno se přenáší, dokud nebudou provedeny studie s větším počtem případů. Momentálně je kolem toho obrovská nejistota,“ řekla.



Povzbudivé je, že tato varianta zatím nevypadá hůř v tom, že by způsobovala horší průběh nemoci nebo zvyšovala úmrtnost. „Neexistují žádné důkazy, že by vedla k vážnějšímu onemocnění,“ uvedla Peacocková s odkazem na údaje z Velké Británie. Poznamenala, že míra úmrtnosti byla v Indii vysoká, ale zřejmě je to způsobené jinými vlivy – zejména zahlcenými nemocnicemi.

Mapování případů, které byly geneticky sekvenovány, naznačuje, že nejvíce se ohniska této varianty objevují ve střední a severozápadní Anglii, s nejvyšším výskytem v Boltonu. Právě tam je vidět, jaký potenciál šíření má: 


Odhady říkají, že může být o 50–104 procent nakažlivější než britská varianta, ale tyto údaje nejsou zcela spolehlivé, případů je zatím málo na to, aby se daly data spolehlivě interpretovat. Pokud jsou tato čísla reálná, pak by to podle britského poradního orgánu vědců SAGE mohlo znamenat velký problém: i kdyby byla nová verze viru „jen“ o 40 procent nakažlivější, vedlo by to i v relativně proočkované zemi, jakou je Británie, k zahlcení nemocnic – nakažených by přibývalo příliš rychle:

Na rozdíl od ostatních dvou verzí indické varianty nemá B.1.617.2 mutaci E484Q, která by stejně jako mutace E484K mohla souviset s tím, že jí pomáhá vyhýbat se protilátkám. Z toho důvodu Peacocková tvrdí, že varianta kolující ve Velké Británii je méně znepokojivá než jiná verze rozšířená v Indii, tedy B.1.617.1.

Dobrou zprávou je, že staré způsoby obrany, které fungovaly u starších kmenů, budou fungovat i u všech těch nových. „Tohle není speciální varianta, která se dostane přes mytí rukou, distancování, nošení masky a pobyt na dobře větraném místě,“ řekla Peacocková k B.1.617.2.

Existuje možnost, že verze B.1.617.2 se ve Velké Británii stane dominantní formou koronaviru, uvedl známý expert na genetiku virů Ravi Gupta z univerzity v Cambridge. „Všechno záleží na dynamice přenosu a na tom, jak rychle dokážeme detekovat varianty a zabránit jim v šíření.“

Potenciál obcházet imunitu

Jiná situace je u další indické verze koronaviru, té již zmíněné historicky starší, tedy B.1.617.1. Na základě údajů z Indie se zdá, že je zřejmě schopná rychleji se přenášet, a navíc má možná i schopnost odolávat protilátkám z předchozích infekcí nebo získaných očkováním.

Gupta tento týden na tiskové konferenci uvedl, že výzkum naznačuje, že B.1.617.1 má větší schopnost obejít obranyschopnost vyvolanou očkováním nebo dřívější koronavirovou infekcí. Uvedl, že existují i známky toho, že je schopná šířit se mezi očkovanými lidmi, i když se zdá, že i u ní očkování stále chrání před závažným průběhem onemocnění. V nedostatečně proočkované populaci má tedy zřejmě větší šanci k šíření verze .2, ale pokud bude proočkováno více lidí, mohla by ji nahradit verze .1.

V rozhovoru pro Byline Times varoval Gupta před příliš rychlým rozvolňováním – právě proto, že se o těchto dvou variantách ví ještě příliš málo, a není tedy jisté, jak by se jejich šíření v zemi mohlo projevit v epidemické situaci.

Co s tím?

V reakci na nárůst případů znepokojivých variant v severozápadní Anglii proběhlo masové testování občanů, zároveň se otevírají další očkovací zařízení, aby se tak zabránilo jejímu většímu rozšíření.

„Případů této varianty (B.1.617.2) v zemi přibývá a my neustále monitorujeme její šíření,“ uvedla Susan Hopkinsová, která má v Británii za úkol genetické změny virů monitorovat. „Musíme jednat kolektivně a odpovědně, abychom zajistili, že varianty nebudou mít dopad na pokrok, který jsme všichni učinili při snižování nákaz covidem, a zvýšené svobody, které to s sebou přináší.“