Pavel a Čaputová si vyměnili nejvyšší vyznamenání

Prezidentka Čaputová převzala Řád bílého lva (zdroj: ČT24)

Český prezident Petr Pavel předal hlavě slovenského státu Zuzaně Čaputové státní vyznamenání Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy za přínos k rozvoji česko-slovenských vztahů. Čaputová, jejíž mandát skončí tuto sobotu, mu krátce nato recipročně udělila Řád bílého dvojkříže.

„Přivítat prezidentku Slovenské republiky jsem měl čest již několikrát, ale dnes je situace mimořádná,“ započal Pavel svůj proslov a Čaputové následně složil řadu komplimentů. Ocenil zejména její vlastnosti, které pozoroval od prvního setkání. „Lidskost, vlídnost, vstřícnost, přirozená snaha porozumět lidem, naslouchat jim. Způsobem, jakým jste svou roli plnila, jste byla vzorem pro mnoho hlav států po celé Evropě,“ pokračoval Pavel.

Vyznamenání Čaputové udělil i proto, neboť podle něj naplňuje všechny rysy, které by hlava státu demokratické země podle něj měla mít. Přístup Čaputové k Česku přispěl podle Pavla k výraznému zlepšení vztahů nejen na občanské, ale i oficiální úrovni. Ocenil přímou podporu českého předsednictví v Radě Evropské unie v roce 2022 nebo spolupráci v institucích v rámci Severoatlantické aliance (NATO) či Visegrádské skupiny.

„Zároveň bych vám chtěl poděkovat za všechno, co jste udělala pro slovenské občany. Jak to mnohdy bývá, mnozí z nich to ocení až později,“ upozornil český prezident. „Pokud jde o mezinárodní politiku, tam si cením především toho, že jste se principů, kterých jste se držela doma, držela i v zahraničí.“

„Za to všechno bych vám chtěl poděkovat a popřát vám, aby se vám v budoucnosti dařilo. Na Pražském hradě budete vždy vítána,“ dodal Pavel.

Události: Čaputová v Praze obdržela vyznamenání a promluvila na summitu (zdroj: ČT24)

Čaputová: Mám velký respekt a úctu ke způsobu, jakým vykonáváte svou funkci

Slovenská prezidentka hovořila při předávání státního vyznamenání podobně. „Mám velký respekt a úctu ke způsobu, jakým vykonáváte svou funkci,“ prohlásila Čaputová . Ocenila Pavlovu principiálnost pramenící z jeho silného smyslu pro čest, statečnost vycházející ze silné vnitřní potřeby chránit veřejný zájem a bezpečnost. Zároveň i jeho neoblomnost a konzistentnost při formování zahraničněpolitické orientace České republiky.

„Náš vztah, hodnotová, názorová a lidská blízkost asi nejlépe reprezentuje potenciál blízkosti mezi našimi národy,“ dodala.

„Zuzana Čaputová se během svého působení ve funkci prezidentky Slovenské republiky v letech 2019 až 2024 zasloužila o upevnění vztahů mezi Českou a Slovenskou republikou a v rámci rozvoje těchto vztahů aktivně přispívala k posilování hodnot demokracie, svobody a lidských práv v obou zemích i širším evropském prostoru,“ konstatoval vedoucí prezidentské kanceláře Milan Vašina.

Čaputová stála v čele země od roku 2019 v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i ruská invaze na Ukrajinu. Bouřlivý byl i vnitropolitický vývoj země. Slovensko zažilo dvoje parlamentní volby a prezidentka jmenovala kvarteto premiérů. Za jejího mandátu zemi neminula ani energetická krize či rekordní inflace. O další mandát se první slovenská prezidentka rozhodla neusilovat, podle vlastních slov by už na něj neměla dost síly.

Čaputová je dlouhodobě nejpopulárnějším politikem na Slovensku, její obliba podle sondáží oproti minulosti ale výrazně klesla. Dlouhodobě je také terčem slovních výpadů některých politiků. Už loni v květnu uvedla, že spolu s rodinou čelila vyhrůžkám zabitím. I v důsledku toho před rokem oznámila, že se již nebude ucházet o znovuzvolení.

Podle odborníků dokáže Čaputová i o těžkých tématech hovořit srozumitelným způsobem, vyjádřit svůj názor a přitom neodsoudit ty, kteří mají postoj odlišný. Za její čtrnáctiletý boj o uzavření skládky odpadu v Pezinku ji v roce 2016 jako právničku občanské iniciativy Skládka nepatří do města vyznamenali Goldmanovou environmentální cenou, někdy nazývanou Nobelova cena v oblasti ochrany životního prostředí.

V roce 2021 dostala Čaputová Stříbrnou medaili předsedy Senátu, kterou jí udělil šéf české horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Dva roky předtím ji vyznamenali Evropskou cenou za politickou kulturu, kterou uděluje Nadace Hanse Ringiera. V květnu 2019 jí zase zpravodajská stanice Euronews a Evropský podnikatelský summit (EBS) udělily titul Evropská osobnost roku.