Za leden zemřeli v Mexiku už tři novináři. Poslední oběti nepomohl ani vládní program na jejich ochranu

Vraždy novinářů v Mexiku (zdroj: ČT24)

Mexiko potvrzuje pověst jedné z nejrizikovějších zemí pro média. Reportéři často umírají rukou drogových gangů. Podle veřejnosti vláda dělá pro jejich ochranu málo. Státem naposledy otřásl osud ženy, která kdysi osobně žádala prezidenta o pomoc s tím, že jí hrozí smrt kvůli jejímu povolání. Před pár dny se přitom ještě zúčastnila piety za mrtvého kolegu, nyní se lidé scházejí, aby uctili ji.

Další a další smuteční svíčky, naděje ve spravedlnost přitom u části obyvatel Mexika pomalu vyhasíná. Truchlí za kolegy novináře, které potkala násilná smrt. „Dříve bylo hrdostí a privilegiem být novinářem, dnes jde o riskantní povolání,“ nepochybuje reportér Rafael Flores.

Zatím poslední případ se týká Lourdes Maldonadové Lopézové. Zkušenou novinářku někdo zastřelil v autě před jejím domem v Tijuaně, která leží u  hranic s USA. Ona sama ještě v pátek přišla na pietu za mrtvého kolegu. 

„Lourdes Maldonadová byla na pietě, kterou jsme v pátek pořádali pro Margarita Martíneze. Je neuvěřitelné, že teď truchlíme kvůli Lourdes stejně, jako jsme truchlili kvůli Margaritovi,“ říká novinářka Ines Garcíová.

Od roku 2000 v zemi zemřelo na 150 novinářů, vrazi často uniknou

Už deset let funguje v Mexiku vládní program na ochranu novinářů. Podrobnosti stát tají, jeho součástí ale bývá přidělená ostraha, kamery či neprůstřelná vozidla – vše podle míry rizika. Maldonadová zemřela i přesto, že v programu byla. Právě ona před pár lety tváří v tvář prezidentovi osobně prosila o ochranu. „Přicházím vás požádat o podporu, pomoc a spravedlnost, protože se bojím o svůj život,“ apelovala tenkrát na hlavu státu.

Od roku 2000 v zemi zemřelo na 150 novinářů – celá třetina jen za poslední čtyři roky. Až na výjimky vrazi uniknou spravedlnosti. Jejich oběti mají většinou jedno společné – upozorňují na zločiny – korupci, únosy nebo drogy.

„V části Mexika funguje mnoho tajných dohod mezi úřady, zástupci státu a organizovaným zločinem. Pro reportéry je tak ohromně těžké zvážit, co mohou rozkrývat, a co ne,“ přibližuje Jan Albert Hootsen z Výboru na ochranu novinářů.

Kritika padá na prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Podle žurnalistů neplní sliby bojovat se zločinem a omezit násilí i beztrestnost. Hlava státu upozorňuje, že to si v případě Mexika nutně žádá čas. „Vyšetřování dále probíhají. Ale není možné trestný čin automaticky spojovat s konkrétní prací,“ nechal se slyšet prezident. Novináři přitom varují, že pokud vláda své kroky nezrychlí, budou podobné piety navštěvovat stále častěji.