Debakl mexické policie. Po útoku kartelu propustila syna drogového krále „Prcka“

Horizont: Mexické bezpečnostní složky pod tlakem ozbrojenců pustily Guzmánova syna (zdroj: ČT24)

Mexická policie ve čtvrtek zadržela Ovidia Guzmána, jednoho ze synů vězněného drogového krále Juaquína Guzmána přezdívaného Prcek (El Chapo). Pravděpodobně ozbrojení členové kartelu však obklíčili dům a policie se raději z místa stáhla, aby uklidnila situaci ve městě Culiacán, kde vypukla vlna násilí. Během nepokojů zemřelo osm lidí a desítky utrpěly zranění.

V hlavním městě státu Sinaloa a sídle drogového kartelu propukly ve čtvrtek intenzivní přestřelky. Maskovaní ozbrojenci v ulicích města pálili z velkorážných zbraní a výpadovky blokovali zapálenými auty. Střelba trvala několik hodin, proti znepřáteleným skupinám zasáhla armáda.

Úřady nejprve oznámily, že při akci bezpečnostních sil byl v jedné z budov „náhodou objeven“ 29letý Ovidio Guzmán, přezdívaný El Ratón - Myš. Ten podle mexické televize Milenio patří spolu se svými bratry Ivánem, Alfredem a Archivaldem po zatčení jejich otce k nejvlivnějším členům drogového kartelu Sinaloa.

Později mexické úřady přiznaly, že šlo o špatně připravenou operaci namířenou proti Guzmánovi. Dům obklíčila velká skupina ozbrojenců, která disponovala „větší palebnou silou“ než zasahující armádní jednotka. Policie se poté stáhla.

„Chycení zločince není cennější než lidské životy“

Podle mexického ministra veřejné bezpečnosti Alfonsa Duraza byla důvodem Ovidiova propuštění obava o lidské životy a snaha uklidnit situaci ve městě. „Ovidio je naživu a na svobodě,“ řekl AP advokát Guzmánovy rodiny.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v reakci na kritiku postup vlády proti kartelu vehementně hájil. Nicméně připustil, že o opětném propuštění El Chapova syna rozhodl jeho bezpečnostní kabinet. „Chycení zločince není cennější než lidské životy,“ prohlásil.

Podle úřadů státu Sinaloa zemřelo při přestřelce nejméně osm lidé a dalších 21 utrpělo zranění. Během nepokojů navíc uprchlo několik vězňů z místního žaláře. „Zároveň další členové kartelu podnikali útoky na obyvatele v jiných částech města, aby vyvolali paniku,“ upozornil Durazo.

Washingtonský soud Ovidia Guzmána v roce 2018 obžaloval v nepřítomnosti z pašování kokainu, metamfetaminu a marihuany. USA na něj vydaly mezinárodní zatykač.

Bývalého šéfa kartelu Joaquína Guzmána letos v létě soud ve Spojených státech poslal na doživotí do vězení. V jednom z největších drogových procesů v historii USA byl shledán vinným ve všech deseti bodech obžaloby, mimo jiné z pašování kokainu, heroinu či marihuany v řádech tun nebo z plánování několika vražd.

Rekordní počet vražd

Mexický prezident Obrador zatím marně bojuje s pašeráky drog a na ně navázanou obří kriminalitou – mučením, únosy a vraždami, kterých bylo loni rekordních 29 tisíc. „Budeme pokračovat v řešení příčin, které způsobují tenhle rozpad společnosti,“ zdůraznila hlava státu.

Sinaloa ovládá největší území Mexika, další skupiny ale mají rozparcelovaný v podstatě skoro celý zbytek. Třeba v pondělí zavraždili příslušníci kartelu Jalisco Nová generace 13 policistů ve státě Michoacán.