Vidíme konec arménského Náhorního Karabachu, míní komentátor Samadov

Komentátor Samadov k Náhornímu Karabachu (zdroj: ČT24)

Náhorní Karabach už arménský nebude, většina Arménů z něj odejde. V Událostech, komentářích to řekl komentátor Bahruz Samadov, který působí jako doktorand na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). Reagoval tak na poslední vývoj v regionu. Karabašští Arméni se po krátké ázerbájdžánské ofenzivě z tohoto týdne vzdali a začali vyjednávat s Baku o budoucnosti oblasti.

„Po druhé válce (kterou v roce 2020 vyhrál Ázerbájdžán – pozn. red.) arménské (karabašské) síly ještě zachovaly určitou suverenitu, ale po zablokování Náhorního Karabachu se situace změnila. Náhorní Karabach byl izolován od Arménie a nedávno situace eskalovala. A nyní můžeme říci, že to opravdu vypadá, že to je konec Náhorního Karabachu, že arménský už nebude,“ konstatoval Samadov.

Náhorní Karabach podle něj nyní nemá šanci získat nezávislost nebo se stát součástí Arménie, i když dlouho fungoval de facto nezávisle. Žádný stát ale jeho existenci oficiálně neuznal, ani Arménie, s kterou je úzce propojen a která ho v mnoha oblastech podporovala.

„Po celé dekády to vlastně byl prosperující stát, který měl určité státní instituce, měl prezidenta, parlament, armádu. Čili de facto nezávislý byl, ale v současné situaci, po této nedávné eskalaci – byla to vlastně krátká válka – lze říci, že už není nezávislý,“ uvedl Samadov.

Čeká se, že většina Arménů oblast opustí

Samadov míní, že většina Arménů z Náhorního Karabachu odejde. „Ti lidé opravdu chtějí odejít a myslím, že nevěří, že by po té nedávné eskalaci mohlo dojít k nějakému usmíření. Ázerbájdžánská vláda a karabašské instituce mezi sebou nemají vztah důvěry, takže nevěří, že by mohly nějak komunikovat, byly ve sporu celá desetiletí,“ uvedl doktorand z Institutu politologických studií FSV UK.

„Teď je ten hlavní požadavek, aby vznikl nějaký koridor a aby bylo možné Náhorní Karabach opustit. Já si myslím, že tam bezpečná cesta bude, nechci věřit tomu, že by je Ázerbájdžán nebo Rusko (které má v oblasti od roku 2020 vojenské síly – pozn. red.) přiměly, aby tam zůstali. Takže věřím, že tohle bude vyústění situace,“ uzavřel Samadov.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.