Válka dopadá na izraelskou ekonomiku. Kvůli mobilizaci chybí pracovní síla i spotřebitelé

Události: Válka negativně dopadá na izraelskou ekonomiku (zdroj: ČT 24)

Válka Izraele proti teroristickému hnutí Hamás se negativně promítá do mnoha odvětví ekonomiky židovského státu. Problémy mají služby, ale třeba také zemědělství, které se potýká s nedostatkem pracovních sil a raketovými poplachy, které narušují práce na poli. Válka tvrdě dopadá i na turistický ruch.

Problémy s podnikáním zaznamenali v rodinné restauraci na předměstí Tel Avivu, šedesát kilometrů od frontových linií. Majitelka podniku má severoafrické kořeny a už 35 let se specializuje na libyjskou kuchyni.

„Samozřejmě jsou tu jasné ekonomické škody, o tom není pochyb. V prvních týdnech jsme vydávali jídla jen s sebou. Bylo to pro nás psychicky těžké období a chyběla nám i pracovní síla,“ říká pracovnice restaurace Ortal.

Teď už si do restaurace opět mohou lidé sednout na oběd. Jenže zákazníků ubylo.
„Řekněme o polovinu. A i ti, kteří stále chodí, utrácejí míň než dřív,“ mrzí majitelku restaurace Ritu Romanovou.

Pětiprocentní propad ekonomiky

Mobilizace více než tří set tisíc lidí do izraelské armády znamená, že tito lidé chybí v ekonomice. Ať už jako pracovní síla, nebo jako spotřebitelé.


Nejde jen o restaurace a služby, ale také o zemědělství či turistický ruch. Mobilizace výrazně zasáhla i vývojářské firmy, jeden z pilířů místní ekonomiky. Právě v nich často pracovali lidé, kteří narukovali do armády.

S výjimkou pandemického roku 2020 má za sebou Izrael dvě dekády nepřetržitého růstu. Jenže v letošním čtvrtém čtvrtletí se čeká pětiprocentní propad.

„Důvodem bude nižší podnikatelská aktivita i poptávka spotřebitelů a velmi nejisté investiční prostředí. I v minulosti se odehrálo několik konfliktů mezi Izraelem a hnutím Hamás, ale současná válka je mnohem větší,“ uvádí zpráva agentury Standard & Poor's o výhledu izraelské ekonomiky.

Po prvotním šoku se už zčásti obnovil běžný život, například v dopravě nebo školství. Ekonomika se teď ovšem podřizuje armádě.

Také v restauraci Rity Romanové nyní vaří jídla pro vojáky a doručují je přímo k jednotkám.
 „Všichni se snažíme poskytnout pomoc naší armádě, našemu státu. V týdnu pro ně uvaříme zhruba tři sta porcí. Doručujeme je třikrát do týdne,“ říká majitelka podniku.

Materiální a lidské ztráty jsou daleko palčivější. Ty ekonomické se naplno ukážou až v příštích měsících.