V USA odstartovalo očkování proti koronaviru, první dostala vakcínu newyorská sestra

Ve Spojených státech začalo očkování proti koronaviru. Vakcíny přednostně dostávají zdravotníci, zaměstnanci domovů pro seniory a jejich klienti. Vůbec nejdříve začali aplikovat vakcínu v New Yorku. První Američankou, mimo klinické testování, která byla očkována,  je zdravotní sestra Sandra Lindsayová. Španělsko chce očkovat v lednu. V Rakousku skončilo plošné testování, do kterého se zapojila čtvrtina obyvatel. V Londýně budou od středy platit opět nejpřísnější opatření.

Na logistice doručování vakcín do očkovacích center v USA spolupracuje se zásilkovými společnostmi armáda. Distribuce není jednoduchá. Látka se převáží ve speciálních boxech se suchým ledem při teplotě minus 70 stupňů Celsia. V první fázi distribuce se rozváží skoro tři miliony dávek vakcíny, do konce roku to má být 40 milionů dávek. Podle agentury AP odstartovala největší imunizační kampaň v amerických dějinách.

Podle newyorských úřadů se úplně prvním očkovaným Američanem mimo klinické studie stala sestřička z jednotky intenzivní péče Sandra Lindsayová, která látku dostala krátce po 9. hodině místního času (15:00 SELČ) v nemocnici v newyorském Queensu.

„Věřím, že toto je ta zbraň, která ukončí válku,“ uvedl na tiskové konferenci guvernér státu New York Andrew Cuomo. Dosluhující prezident Donald Trump na Twitteru napsal: „První vakcína podána. Blahopřeji, USA! Blahopřeji, světe!“ 

Covid-19 v USA
Zdroj: ČT24

Vakcína dostala osvědčení pro mimořádné použití v pátek. Podle úřadu, který povolení vydal, nebyl schvalovací proces urychlen na politickou objednávku. „Tato vakcína splnila přísné standardy Ústavu pro kontrolu potravin a léčiv pro kvalitu, bezpečnost a účinnost,“ ujistil ředitel Ústavu pro kontrolu potravin a léčiv Stephen Hahn.

Covid-19 se nyní ve Spojených státech šíří nekontrolovaně. Testy v posledních dnech pravidelně potvrdí více než 200 tisíc pozitivních každých 24 hodin. Obětí koronaviru rychle přibývá, stejně jako hospitalizovaných. Jednotky intenzivní péče jsou na mnoha místech na hranici kapacity.

Odhadovaný vývoj počtu obětí
Zdroj: ČT24

V Londýně budou od středy opět platit nejpřísnější opatření

V hlavním městě Spojeného království se opět zavřou hospody, kina či divadla. Podle starosty Sadiqa Khana bude mít zpřísnění pravidel před Vánoci pro ekonomiku metropole „katastrofální následky“.

Vládní rozhodnutí zavést v Londýně opět nejpřísnější restrikce oznámil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Podle něj úřady zaznamenaly v minulém týdnu „velmi silný, exponenciální nárůst“ počtu infikovaných v hlavním městě, ale i v okolních hrabstvích Kent, Essex či Hertfordshire.

V Anglii platí od 2. prosince, kdy skončila plošná uzávěra, třístupňový systém regionálních opatření. Ve třetím stupni, do kterého devítimilionová londýnská aglomerace ve středu zamíří, se například lidé z různých domácností nesmějí scházet v soukromých prostorech. Hancock navíc vyzval, aby lidé nejezdili do centra Londýna na vánoční nákupy.

Do plošného testování v Rakousku se zapojila necelá čtvrtina obyvatel

Zhruba dva miliony lidí se v uplynulých dvou týdnech v Rakousku zúčastnily projektu hromadného testování. Pozitivní test jich mělo 4200, informovala agentura APA.

Zvlášť se testovali také učitelé a policisté. Účast se v jednotlivých částech země značně lišila. Například v Dolních Rakousech, které hraničí s Českem, přišlo na testy zhruba 35 procent obyvatel, ve Vídni to bylo jen 13,5 procenta. Pozitivních bylo celostátně 0,2 procenta testů.

Podle ministra zdravotnictví Rudolfa Anschobera bylo hromadné testování, které Rakousko zorganizovalo po vzoru Slovenska, „úspěšným krokem na cestě k omezení pandemie“.

Kolem prvních vakcín proti koronaviru koluje řada dezinformací (zdroj: ČT24)

Psi rakouské armády poznají koronavirus, možná pomůžou na letišti

Služební psi rakouské armády umí poznat, zda je někdo nakažený koronavirem. Na tiskové konferenci to oznámila ministryně obrany Klaudia Tannerová. Na začátku příštího roku by mělo být jasné, zda lze „čtyřnohé členy armády“ použít k odhalování nakažených například na vídeňském letišti.

Služební psi dokážou podle Tannerové poznat, zda je někdo nakažený například z použité roušky. Podle agentury APA dokázala před zraky novinářů na tiskové konferenci fenka belgického ovčáka Fantasy infikovanou roušku odhalit hned několikrát za sebou.

„Hledání je velmi rychlé a pro vycvičeného psa nepředstavuje nijak velkou námahu,“ uvedl Otto Koppitsch z armádního kynologického centra. Podle něj dokáže jeden pes očichat za deset minut asi 250 roušek. Běžně dokáže zvíře pracovat půl hodiny.

Služební psy rakouská armáda na odhalování lidí nakažených koronavirem cvičí od června na základě metody vyvinuté německým zoologem Wolfem Kafkou. Vzorky pro výcvik poskytly nemocnice ve Štýrském Hradci a podle Kafky pocházely od čerstvě otestovaných lidí i pacientů na jednotkách intenzivní péče. Na co přesně psi po očichání reagují, není podle zoologa zatím jasné. Může to být samotný virus, ale i látky vznikající při imunitní reakci lidského těla.

Fantasy, armádní pes vycvičený k rozpoznání koronaviru
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Sasko přispívá pendlerům na ubytování

Sasko od pondělí z preventivních epidemických důvodů přispívá na ubytování českých a polských pendlerů, kteří v této spolkové zemi pracují v oborech důležitých pro chod státu. 

Saský ministr hospodářství Martin Dulig si od tohoto opatření slibuje, že přechodné ubytování v Sasku pomůže českým a polským pracovníkům v době karantény omezit kontakty, a snížit tak riziko jejich nákazy koronavirem. Spolkový úřad práce uvádí, že do Saska jezdí pracovat devět tisíc pendlerů z Česka a deset tisíc z Polska.

Příplatky pendlerům činí 40 eur (1060 korun) na osobu a den a 20 eur (530 korun) na osobu a den pro jejich rodinné příslušníky, pokud si je s sebou do Saska vezmou. „Především ve zdravotnictví a pečovatelství, obzvláště v blízkosti hranic, potřebujeme každou ruku,“ řekl Dulig.

Španělsko chce očkovat v prvním lednovém týdnu

Španělsko chce začít s plošným očkováním od 4. až 5. ledna 2021; podmínkou je, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) do té doby navrhne EU ke schválení vakcínu americké společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Oznámil to španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa, informoval deník El País.

Španělsko podobně jako jiné země plánuje nejdřív očkovat seniory a zaměstnance pečujících domů, následně zdravotníky a osoby v rizikových skupinách. „Pokud všechno půjde podle našeho plánu, v květnu či červnu by mohlo být naočkováno 15 až 20 milionů Španělů,“ uvedl ministr. Jihoevropská země má okolo 47 milionů obyvatel.

Jihokorejský Soul zavírá školy

Jihokorejské úřady nařídily od úterý uzavření škol v metropoli Soulu a okolí s cílem zastavit šíření koronaviru. Země se nyní potýká s nejhorší vlnou epidemie od února, uvedla agentura Reuters. Rekordní denní přírůstek byl zaznamenán v neděli, kdy úřady ohlásily 1030 nových infekcí.

Školy v oblasti Soulu budou vyučovat on-line do konce měsíce. Právě v Soulu, přístavním městě Inčchon a provincii Kjonggido přibývá nyní případů nejvíce. Celkově Jižní Korea, která má téměř 52 milionů obyvatel, od začátku pandemie zaregistrovala 43 484 nakažených a 587 úmrtí s nemocí covid-19.

Vyspělé asijské státy mají oproti Evropě, Spojeným státům nebo Jižní Americe pandemii mnohem více pod kontrolou a jsou často dávány za vzor, jak šíření koronaviru čelit. Asiaté jsou například zvyklí důsledně nosit roušky a dodržovat další pravidla a doporučení. Úřady zase věnují velkou pozornost trasování a testování.