V europarlamentu je na stáži i dcera mluvčího Kremlu. Někteří poslanci mluví o bezpečnostní hrozbě

Horizont ČT24: V europarlamentu pracuje jako stážistka dcera kremelského mluvčího (zdroj: ČT24)

Francouzský europoslanec Aymeric Chauprade si jako stážistku najal dceru mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Působení jednadvacetileté Jelizavety Peskovové v europarlamentu mají někteří za nevhodné, jiní dokonce za bezpečnostní hrozbu. Sám euroskeptický poslanec se členky svého týmu, jehož součástí je od listopadu, zastává. Pochybnosti odráží i Evropský parlament.

„Peskov je veřejnou tváří ruského režimu po mnoho let. Pokud si někdo myslí, že jeho dcera je věrná myšlenkám jednotné a silné EU, pak se hodně mílí,“ uvedla lotyšská europoslankyně Sandra Kalnieteová.

„Jde o záležitost běžných studentů a běžné stáže. Nechci se k tomu blíže vyjadřovat. Týká se to mé dcery, nikoliv oficiálních záležitostí a mé práce,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Peskovová žije ve Francii, studuje práva a mezinárodní vztahy. Dosud byla známá hlavně díky Instagramu, fanoušků na něm má skoro 80 tisíc. Ani v on-line světě nezapomínala na politiku. Široce komentovala dění kolem francouzských žlutých vest, jako devatenáctiletá radila na Ruskem okupovaném Krymu s propagací tamnímu přístavu, v Čečensku se učila střílet, nebo pilovala tanec s tamním vůdcem Ramzanem Kadyrovem

Europoslanec Peskovovou hájí

Chauprade na svém kroku problém nevidí a výtky má za součást protiruské kampaně. „Je to dobrá stážistka, odvádí velmi dobrou práci a já jsem s ní spokojen,“ uvedl. Sám se kdysi nechal zaměstnat Marine Le Penovou. Protiunijní a proruský směr od té doby drží. Zasedá v podvýboru pro obranu a bezpečnost i v delegaci pro vztahy s Ruskem. Má proto přístup k citlivým dokumentům. O důvod víc pro jeho kritiky.

„Peskovová nemá žádný přístup k činnosti této delegace. Nijak se nedostane k práci ohledně Ruska,“ odráží však výtky Chauprade.

Podobně se vyjádřil i Evropský parlament. Asistenti i stážisté se podle mluvčí dostanou ke stejným údajům, jako kdokoliv jiný, tedy k těm veřejným. Přístup mají naopak k e-mailům svých šéfů nebo jednáním, kde to není výslovně zakázané.