V Berlíně či Londýně se shromáždili zastánci Izraele. Demonstrace ve světě podpořily také Palestince

Události: Demonstrace v západní Evropě (zdroj: ČT24)

V Berlíně i Londýně se sešly tisíce lidí na shromážděních proti antisemitismu a na podporu Izraele, zatímco jinde ve světě pokračovaly demonstrace na podporu Palestinců v Pásmu Gazy. Napsala to agentura AP, podle níž solidaritu s Palestinci vyjádřili lidé v bosenském hlavním městě Sarajevu nebo v malajsijské metropoli Kuala Lumpur. Tisíce lidí požadujících ukončení izraelských úderů v Gaze se sešly v Paříži.

Někteří z těch, kteří se shromáždili před berlínskou Braniborskou bránou, nesli izraelské vlajky nebo plakáty s fotografiemi některých z více než dvou set lidí, které Hamás během svého krvavého útoku na Izrael 7. října odvlekl do Gazy a drží je jako rukojmí, uvedla AP. Protest zorganizovalo vícero organizací, přičemž organizátoři odhadují počet účastníků na více než dvacet tisíc, zatímco podle policie dorazilo kolem deseti tisíc lidí.

Lidé se sešli v době, kdy v Německu – po vyostření situace v Izraeli a Gaze – přibývá antisemitských incidentů, napsala AP. Berlín v noci na středu prožil vyhrocené propalestinské demonstrace, dvojice útočníků hodila zápalné lahve na židovské komunitní středisko se synagogou. Násilnosti provázely i další propalestinské shromáždění. Na několika budovách v Berlíně, kde žijí Židé, se podle AP také objevila na dveřích a zdech Davidova hvězda. Policie zvýšila ochranu židovských institucí.

„Je nesnesitelné, že Židé dnes opět žijí ve strachu, a to právě v naší zemi,“ řekl v neděli německý prezident Frank-Walter Steinmeier lidem, kteří se shromáždili u Braniborské brány. „Každý jednotlivý útok na Židy a na židovské instituce je pro Německo ostudou. Každý jednotlivý útok mě naplňuje hanbou a hněvem,“ dodala hlava státu.

Německý kancléř Olaf Scholz předtím slavnostně otevřel novou synagogu v souměstí Dessau-Rosslau a prohlásil, že je „pobouřen“ nárůstem antisemitismu od začátku současného konfliktu mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás. „Naše 'už nikdy více' musí být nezlomné,“ uvedl Scholz ve městě, kde tamní synagogu zničili nacisté před 85 lety. „Tato (nová) synagoga uprostřed Dessau říká, že židovský život je a zůstane součástí Německa. Patří sem,“ řekl kancléř, který zároveň slíbil ochranu Židů.

Scholz i Steinmeier odsoudili útok Hamásu na izraelské civilisty ze 7. října a zároveň vyjádřili znepokojení nad osudem palestinských civilistů v konfliktu, poznamenala AP, podle níž se v neděli lidé sešli i na Postupimském náměstí na propalestinské demonstraci. Tu policie v Berlíně nepovolila, v posledních týdnech německá metropole zakázala několik podobných akcí s poukazem na riziko násilí a antisemitských projevů nenávisti.

V Londýně se tisíce lidí sešly na Trafalgarském náměstí a požadovaly návrat Hamásem unesených lidí. Účastníci pietní akce drželi plakáty s obrázky rukojmích a pohřešovaných a skandovali: „Přiveďte je domů,“ popsala AP. Když byla předčítána jména rukojmí, zavládlo ticho. Akce se zúčastnili rovněž někteří britští politici. O den dříve vyšlo do ulic Londýna až 100 tisíc demonstrantů na podporu Palestinců a požadovali zastavení izraelského bombardování Pásma Gazy, které Izrael zahájil v odvetě za krvavý útok Hamásu.

Na řadě míst požadovali „osvobození Palestiny“

Tisíce lidí se v Bruselu sešly přímo pod okny institucí Evropské unie. Pořadatelé demonstrace vyjádřili lítost nad oběťmi Hamásu v Izraeli, utrpení civilistů v Gaze je ale podle nich nepřijatelné. Skandovali hesla o genocidě a volali po okamžitém příměří. 

Starosta Bruselu řekl, že město žádné demonstrace zakazovat nebude – ani propalestinské, ani proizraelské. Klíčová je podle něj policejní příprava a jednání s organizátory o bezpečnostních opatřeních.

I organizátoři pařížské demonstrace odsoudili teroristický útok Hamásu, zároveň ale volali po zastavení izraelských odvetných akcí v pásmu Gazy. Charakter nedělního shromáždění je výrazně propalestinský. „Jsme tady, abychom bránili lidi, kteří nemají zbraně a na které padají bomby. Umírají děti a ženy. Říkáme dost,“ řekl jeden z účastníků.

Propuštění rukojmí požadovaly podle AP stovky lidí, které se sešly před sídlem OSN ve švýcarské Ženevě. V Lausanne se naopak vydalo na pochod několik tisíc lidí na podporu Palestinců.

Demonstrace v Paříži
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

V Sarajevu se podle AP sešly stovky lidí, aby vyjádřily solidaritu s Palestinci. AFP píše o tisících demonstrantech v bosenské metropoli, kteří podle ní nesli nejen palestinské, ale také bosenské vlajky a žádali mimo jiné „osvobození Palestiny“. „To, co se děje v Gaze, je prostě lidská katastrofa. Kolektivní trest. Válečné zločiny. Tyto věci je třeba pojmenovat pravým jménem,“ řekl AP palestinský lékař Nabíl Násir.

Několik tisíc lidí se zúčastnilo shromáždění „Svoboda pro Palestinu“ v Kuala Lumpuru. Malajsie je silným stoupencem Palestinců a nemá s Izraelem diplomatické styky.

Už v sobotu se demonstrace na podporu Palestinců konaly v Římě, Barceloně, několika francouzských městech, německém Düsseldorfu, v kosovské Prištině, australském Sydney nebo amerických městech včetně Los Angeles a Houstonu.

V Polsku podle agentury PAP mimo jiné prezident Andrzej Duda odsoudil antisemitské slogany, které se v sobotu objevily na propalestinské demonstraci ve Varšavě. „Udržujte svět čistý,“ stálo na jednom transparentu s kresbou odpadkového koše a izraelskou vlajkou uvnitř, napsala agentura. „My, Poláci, s ohledem na památku těch, kteří byli zavražděni během holocaustu, nemůžeme nikdy souhlasit s žádným projevem antisemitismu v žádné formě, a jakékoli jeho náznaky vyvolávají naše hluboké rozhořčení,“ uvedla prezidentská kancelář.

Nový konflikt mezi Hamásem a Izraelem zvýšil napětí po celém světě a ohroženy se podle AP cítí židovské i muslimské komunity. Londýnská policie uvedla, že v říjnu zaznamenala třináctinásobný nárůst hlášení antisemitských trestných činů ve srovnání s loňskem. Počet hlášení protimuslimských trestných činů se tam více než zdvojnásobil.