Unie schválila přísnější podmínky vízového styku s Ruskem, oznámil Lipavský

Evropská unie přijala úplné pozastavení dohody o zjednodušení vízového styku s Ruskem. Na svém Twitteru o tom informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Na ruské občany se tak podle prohlášení Rady budou vztahovat obecná pravidla vízového kodexu, což jim fakticky ztíží vstup do EU. Nová pravidla mají platit od 12. září.

„Další úspěch! Úplné pozastavení dohody o usnadnění udělování víz mezi EU a Ruskem bylo formálně schváleno. Musíme dále zavírat dveře EU pro ruské turisty. Budeme v tom pokračovat,“ napsal na Twitteru šéf české diplomacie Lipavský. 

Pozastavení dohody má za následek například zvyšení poplatku za výzum z pětatřiceti na osmdesát eur, bude rovněž nutné předkládat další dokumenty. Úřady budou mít také delší lhůtu na vyřízení víz a budou rovněž platit přísnější pravidla pro opakované udělení.

„Dohoda o zjednodušení vízového režimu umožňuje privilegovaný přístup do EU občanům důvěryhodných partnerů, s nimiž sdílíme společné hodnoty. Rusko svou nevyprovokovanou a neopodstatněnou útočnou válkou, včetně útoků proti civilistům, zlomilo tuto důvěru a pošlapalo základní hodnoty našeho mezinárodního společenství,“ komentoval opatření ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Omezení vstupu do Polska a Lotyšska

Omezení vstupu pro Rusy v pátek schválily také vlády Polska a Lotyšska. Režim se týká ruských občanů s krátkodobými schengenskými vízy, uvedlo podle informačního serveru Delfi lotyšské ministerstvo zahraničí. Krok si podle lotyšského resortu zahraničí vynutila bezpečností hrozba ze strany Ruska.

Lotyšsko se ohledně omezení vjezdu pro Rusy s vízy vydanými zeměmi EU dříve dohodlo na společném postupu s Estonskem, Litvou a Polskem. Ve čtvrtek pak šéfové a šéfky kabinetů jmenovaných zemí přijali společné prohlášení, v němž upřesnili, že opatření by mělo platit od 19. září. Podle Varšavy je nepřijatelné, aby občané agresorského státu volně cestovali po Evropské unii.

Mluvčí ruské diplomacie okomentovala situaci slovy, že Evropská unie tímto způsobem „zamyká svou klec zevnitř“. „Nejzuřivější protivníci Ruska z Evropské unie, především pobaltské země, nejsou spokojeni s pozastavením dohody (o zjednodušeném vízovém režimu) a jdou dále – na úrovni jednotlivých zemí úplně zakazují Rusům překračovat jejich hranice,“ řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle agentury TASS.

Vyčetla EU, že se sama izoluje nejen od Ruska, ale i od zbytku světa, ztěžuje podnikání a styky mezi lidmi a porušuje principy zakotvené v dokumentech Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).