Ukrajinští dobrovolníci si mohou vybrat, ke které jednotce chtějí. Zatím toho využilo šest tisíc lidí

Události ČT: Výcvik dobrovolníků pro ukrajinskou armádu (zdroj: ČT24)

Ukrajina by podle výroků předních politiků potřebovala letos naverbovat sto až dvě stě tisíc branců. Podmínky mobilizace se v poslední době zpřísnily, včetně trestů pro odpírače. Pomoci mají vstupní náborová centra, která dobrovolníkům umožňují se přihlásit k jednotkám podle vlastní volby. Zatím této možnosti využilo šest tisíc lidí.

Do armády se přihlásil dobrovolně čtyřiadvacetiletý Kino, i když mu do odvodového věku zbývá ještě rok. Má silnou osobní motivaci bránit svou zemi, strávil dlouhé měsíce za ruské okupace v dnes už opět osvobozené Chersonské oblasti na jihu země.

„Viděl jsem, co provádějí, jak se chovají k našim lidem a co jsou zač. Doma mi roste dítě a mou hlavní motivací je, abych se jednoho dne neprobudil a nezjistil, že (Rusové) jsou pod našimi okny.“

Další dobrovolnice Amina, ještě donedávna zpěvačka, doufá, že z ní jednoho dne bude odstřelovačka. „Vystudovala jsem hudebně-pedagogickou univerzitu, kde je opravdu přísná disciplína. Učitelé mi tehdy říkali, že ti, kteří vystudují tento obor, jdou buď k policii, nebo do armády. A tak se i stalo.“

Přes tento základní vojenský výcvik prošlo kolem tisíce lidí. Je povinný i pro ty, kteří si v armádě vybrali nebojovou pozici. „Tito lidé sem přišli z civilu. Mnozí z nich byli ve vedoucích a manažerských pozicích. Teď si ale musí zvyknout vykonávat příkazy jiných,“ podotýká Jar, zástupce ředitele výcvikového střediska.

Dobrovolníci si mohou vybrat, kde chtějí sloužit

Na největších internetových portálech s nabídkami zaměstnání se objevují nevšední inzeráty na pozice, které jednotky potřebují obsadit, třeba automechanik, odstřelovač, kuchař, dělostřelec nebo ekonom. „Když je někdo právník nebo pracuje v logistice, přihlásí se na stejnou pozici. Chápe, že tak bude maximálně prospěšný,“ konstatuje Viktoria Biljakova z organizace Work.ua.

Náborová armádní střediska lákají i na to, že si dobrovolník na rozdíl od povinného odvodu sám vybírá, v jaké jednotce bude sloužit. „Pokud chce člověk vstoupit například do konkrétní útočné jednotky, kde slouží jeho známí, otec nebo kamarádi,“ popisuje Roman z rekrutačního střediska.

Kromě náborových středisek si vojáky hledají i samy armádní jednotky. Jejich kampaně dominují jak v médiích, tak i na billboardech. Od zahájení plnohodnotné ruské války v únoru 2022 už narukoval milion Ukrajinců.