Ukrajinské vesnice se připravují na tuhou zimu. Humanitární organizace rozvážejí palivo či pitnou vodu

Události: Přípravy na zimu ve vesnicích na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Teploty na Ukrajině na řadě míst sahají pod bod mrazu. Pro mnoho obyvatel vesnic poničených ruskou agresí to znamená potíže. Milionům lidí musí pomáhat humanitární organizace. V Dněpropetrovské oblasti natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.

Do vesnic v Dněpropetrovské oblasti zatím místo sněhu dorazily zásoby na zimu. „Pomoc je poskytována nejzranitelnějším vrstvám obyvatelstva. Nejvíc potřebují tuto pomoc senioři,“ říká terénní pracovník z humanitární organizace Člověk v tísni Vitalij Bidnina.

Lidé jako Vitalij hrají při rozdělování pomoci klíčovou roli. Pocházejí přímo ze zasažených oblastí, řadu místních dobře znají a komunikují se samosprávami. Brikety musí rozvézt do začátku zimy.

„Loni bylo velké štěstí, že zima byla mírná. Letos přišla poměrně brzo a už je studenější,“ připomíná Petr Drbohlav, regionální ředitel pro Východní partnerství a Balkán organizace Člověk v tísni.

Pomoc pro více než osm tisíc lidí

Mezi místními je o vyskládaný humanitární materiál zájem. Nedostane se na všechny, palivo ze tří kamionů zatím míří zhruba k osmi a půl tisícům lidí. Jedním z nich je i Anatolij, který zde žije už třicet let a stará se o dva vnuky. „Potřebuji tři sta až čtyři sta hřiven na den (sto osmdesát až dvě stě padesát korun - pozn. red.), abych uživil sebe i obě děti. Teď jenom za jídlo utratíme denně pět set hřiven (tři sta korun),“ říká obyvatel obce Novovoroncovka.

Ani humanitární pomoc ale neznamená pro obyvatele Novovoroncovky klid. Vesnice leží na březích Kachovské přehrady, ruští vojáci jsou od vesnice vzdálení deset kilometrů. Poslední raketa na území obce spadla zhruba před měsícem.

Kvůli zničené přehradě oblast trápí i problémy s pitnou vodou. „Aktuálně naše výpočty ukazují, že obnovit hladinu nádrže na úroveň, jakou měla před zničením, potrvá minimálně dva roky,“ předpovídá Oleg Marenkov, prorektor pro vědu z Dněpropetrovské národní univerzity Olese Hončara.

S rozvozem vody musí pomáhat humanitární organizace. Do domova důchodců například přivezli tři sta třicet šestilitrových kanystrů. Jsou určené pro sedm desítek seniorů, kteří v obci žijí, i pro třináctku těch, o které se starají přímo v ústavu.

„Přivezli nám balenou vodu. My jsme ji rozdávali dál a lidé se díky tomu dostali ze špatné situace,“ dodává Teťana Prokopčiková, ředitelka domova důchodců, který dostal také desítky peřin a matrací.