Thunbergová se postavila za Palestince. Narazila na kritiku Izraele i klimatických aktivistů

Horizont ČT24: Greta Thunbergová se zastala Palestinců (zdroj: ČT24)

Švédská aktivistka Greta Thunbergová vyvolala bouřlivou debatu, když se v době konfliktu v Pásmu Gazy vymezila proti Izraeli a postavila za Palestince. Naposledy se tak stalo v nizozemském Amsterdamu, kde během neděle protestovaly desítky tisíc lidí a žádaly od vlády důraznější řešení klimatické změny. Aktivistku za její výroky přitom kritizuje jak Jeruzalém, tak i někteří představitelé klimatického hnutí.

Mezi účastníky klimatického protestu v Amsterdamu byla aktivistka Thunbergová nebo bývalá hlavní tvář Evropské unie pro klimatickou politiku Frans Timmermans. Thunbergová však ve svém projevu proměnila ekologický protest v politický.

„Jakožto hnutí za klimatickou spravedlnost musíme naslouchat hlasům těch, kteří jsou utlačováni, a těch, kdo bojují za svobodu a spravedlnost,“ prohlásila během demonstrace mladá aktivistka, kterou na sociálních sítích Instagram a X sleduje zhruba dvacet milionů lidí.

Thunbergová poté předala slovo palestinským a afghánským aktivistkám. Organizátoři přitom podle agentury Reuters proslov jedné z nich utnuli, když zvolala heslo, které zavedli palestinští nacionalisté: „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“.

Zatímco podle některých skupin věta volá pouze po osvobození palestinských území, jiné ji naopak vnímají jako antisemitskou výzvu ke zničení židovského státu. „Řeknu vám, že to, co Izrael v posledních 35 dnech dělá, tak tím páchá v mojí zemi genocidu,“ uvedla v proslovu aktivistka Sahar Shirzadová.

Téma palestinsko-izraelského konfliktu začalo rozdělovat ty, kteří do té doby stáli při sobě kvůli boji proti změnám klimatu. Další z projevů Švédky během demonstrace přerušil jeden z aktivistů, který přišel hlavně kvůli armujícímu stavu planety. „Přišel jsem kvůli klimatické demonstraci, ne politickému názoru,“ řekl muž, který se na pódiu přetahoval s Thunbergovou o mikrofon. 

Dvacetiletá dívka vyvolala bouři ohledně situace na Blízkém východě opakovaně. V říjnu například na sociálních sítích sdílela příspěvek, ve kterém se postavila na stranu Palestiny. „Dnes stávkujeme na znamení solidarity s Palestinou a Gazou. Svět se musí ozvat a vyzvat k okamžitému příměří, spravedlnosti a svobodě pro Palestince a všechny zasažené civilisty,“ napsala.

Izraelští aktivisté kritizují Thunbergovou

Thunbergová se přitom na sociálních sítích nezmínila o faktu, že teroristické hnutí Hamás, které Pásmu Gazy vládne, v Izraeli během útoku 7. října zmasakrovalo přes tisíc lidí.

Proti Thunbergové se v otevřeném dopise postavila stovka klimatických aktivistů z Izraele. „Vaše příšerně jednostranné, špatně informované a povrchní posty jsou v naprostém kontrastu s vaší schopností ponořit se hluboko do detailů a dostat se na dno složitých problémů. Myslíte si, že Hamás představuje lidská práva a svobodu? Myslete ještě jednou!“ stojí v dokumentu adresovanému aktivistce. 

Štěpit se začíná i klimatické hnutí Fridays for Future, které Thunbergová svými stávkami inspirovala. Na oficiálním mezinárodním účtu skupiny se objevily dnes už smazané příspěvky, jež označují Izrael za apartheidní systém. Od podobných vyjádření se zatím například distancovala její německá pobočka, která vyjádřila solidaritu s oběťmi Hamásu.

Palestinské téma je politicky štěpící, podotýká komentátor

Co se týče důvodů pro propalestinskou rétoriku mladé aktivistky, zahraničně-politický komentátor a předseda Syndikátu novinářů Adam Černý předestřel dvě hypotézy. „První je, že Thunbergová spontánně vyjadřuje svůj pocit nebo náladu. Druhou variantou může být, že aktivistka může instinktivně cítit možnost profilovat se na nějakém tématu, které zcela zjevně dostává do ulic statisíce lidí,“ vysvětlil.

Problémem podle něho je, že téma klimatického problému se týká celé zeměkoule a je univerzální, zatímco to blízkovýchodní je rozdělující i politicky štěpící. „Schází tam odsouzení toho teroristického útoku Hamásu. Myslím si, že lidé, kteří se takto jednoznačně postaví za Gazu, se dostávají na tenký led,“ dodal Černý.