Scholz a Macron ujistili Ukrajinu o pokračující podpoře

Podpora Ukrajiny v obraně proti ruské invazi zůstává prioritou, shodli se francouzský prezident Emmanuel Macron a německý spolkový kancléř Olaf Scholz. Evropa se podle nich musí zároveň věnovat posílení vlastní bezpečnosti a suverenity. Státníci se sešli v rámci německo-francouzské ministerské rady na zámku Meseberg. Upozornili také na izraelskou ofenzivu v okolí města Rafah v Pásmu Gazy, židovský stát by podle Macrona měl zastavit vojenské operace.

„Od počátku války zastáváme s Německem stejné pozice a jednáme společně,“ řekl k ruské agresi vůči Ukrajině Macron. Scholz pak označil za důležité dodávky protivzdušných systémů, aby se Ukrajina mohla bránit ruskému ostřelování.

Kyjev by podle Macrona měl mít možnost západními zbraněmi, které k obraně dostává, útočit i na cíle v Rusku, ze kterých tamní armáda Ukrajinu ostřeluje a ze kterých útočí. „Máme říct Ukrajincům, že sice dostanou zbraně, ale bránit se s nimi nesmí?“ zeptal se prezident. Dodal, že na jiné cíle v Rusku by však Kyjev mířit neměl.

Scholzův postoj k ukrajinským úderům západními zbraněmi v Rusku je naopak zdrženlivý. Kancléř zdůrazňuje, že Německo si nepřeje eskalaci konfliktu a nechce být do války zataženo. K větší volnosti pro ukrajinskou armádu naopak vyzývá generální tajemník OSN Jens Stoltenberg, podle kterého právo na sebeobranu zahrnuje i právo zasahovat cíle mimo území Ukrajiny.

Scholz uvedl, že skupina sedmi velkých světových ekonomik (G7) se na červnovém summitu bude intenzivně věnovat tomu, jak Kyjevu dále pomoci a jak vytvořit stabilní rámec takové podpory. V úvahu podle něj připadá i využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv.

Macron se Scholzem se shodli také na tom, že posílit vlastní bezpečnost a obranyschopnost potřebuje i Evropa. Francouzský prezident zdůraznil, že vedle bezpečnosti se Evropská unie musí věnovat i rozvoji zelených technologií a umělé inteligence. „V Evropě potřebujeme investiční šok,“ dodal.

Výzva k zastavení izraelských operací

Macron dále konstatoval, že situace v Rafahu na jihu Pásma Gazy vyvolává z jeho pohledu vážné obavy. Prohlásil také, že Izrael by zde měl zastavit vojenské operace. Se Scholzem také vyzvali židovský stát, aby respektoval mezinárodní právo a zajistil humanitární pomoc palestinským civilistům.

Francouzský prezident připomenul, že Izraeli nařídil zastavit operaci v tomto městě v Pásmu Gazy Mezinárodní soudní dvůr. „Mezinárodní právo platí všude,“ upozornil francouzský prezident.

Scholz zdůraznil, že stejně jako hnutí Hamás musí propustit všechna izraelská rukojmí, tak zase Jeruzalém musí dbát na mezinárodní právo. „Odpovědností izraelské vlády je také to, aby se pomoc dostala k civilistům,“ uvedl kancléř.

Za nezbytné pak Scholz označil vyšetření incidentu v uprchlickém táboře nedaleko Rafahu, kde zahynuly přes čtyři desítky osob. Jeruzalém prověřuje možnost, že jejich smrt způsobilo po nedělním izraelském leteckém úderu vznícení munice, kterou měli palestinští bojovníci v blízkosti uskladněnou.