S oblibou čisté energie rychle přibývá odpadu. Firmy z použitých solárních panelů berou sklo i měď

Horizont ČT24: Ekologické využití vysloužilých solárních panelů (zdroj: ČT24)

Solární elektrárny se po otřesech na trhu s energiemi staly vyhledávanou a dostupnou alternativou, která je šetrnější k životnímu prostředí. S jejich rozšířením ale zároveň vyvstává otázka nad jejich osudem poté, co doslouží. Nově vznikající společnosti teď hledají pro vysloužilé solární panely ekologické využití. Některé se podaří opravit, jiné slouží třeba jako zdroj skla k pískování.

Do největšího recyklačního závodu v USA, který se nachází v arizonské Yumě, proudí použité solární panely ze šesti sběrných míst po celém kontinentu. Pracovníci je pak třídí podle značky a míry poškození. Některé mají jen pár prasklin ve skle, které mohl způsobit silný vítr.

Takové panely společnost opraví a za nižší cenu nabídne znovu ke koupi. „Nechceme je hodit na skládku. To je to poslední, co chceme. Pořád je v nich život. Je jim 25 až 30 let. Něčí odpad se vždy ukáže být pokladem pro jiné,“ míní ředitel společnosti We Recycle Solar Adam Saghei.

Vytěžit, co to jde

Panely, které už opravit nejdou, zaměstnanci rozeberou na součástky. Vytěží z nich sklo, měď, stříbro, hliník a další cenné materiály, které následně odkupují stavební nebo čisticí společnosti – třeba rozbité sklo se hodí k pískování.

„Je rozdíl, jestli je sklo speciálně vyrobené pro nás, nebo jestli je použité a my ho pak znovu využijeme v naší výrobě. Nové sklo je mnohem dražší než to recyklované,“ podotkl zakladatel společnosti Big Bear Commercial Blasting Erick Speiginer.

Recyklace solárních panelů
Zdroj: ČT24

Obliba čisté energie roste

Solární elektrárny se po otřesech na trhu s energiemi dostaly doslova na výsluní. Výroba vlastní čisté energie se stala atraktivní a dostupnou alternativou pro firmy i domácnosti. „Solární energie je skvělá technologie. Stává se navíc stále dostupnější. Co s panely bude na konci jejich životnosti, ale nikdo nenaplánoval,“ konstatoval Saghei.

To potvrzuje množství odpadu, které za sebou zájem o fotovoltaiku zanechává. Společnost z Arizony denně zpracuje 156 tun použitých solárních panelů, což je ročně víc než 31 tisíc tun.

Čísla ovšem nejsou konečná. Odborníci odhadují, že zhruba za třicet let bude solárního odpadu na celém světě 78 milionů tun. Evropská unie je navíc momentálně jediná, která má pro likvidaci solárních panelů pravidla. Podle nich musí být většina materiálu znovu využita, na skládku ho může putovat jen dvacet procent.