Rusku bude dělat problémy, že přijde o důležité technologie a nebude se modernizovat, míní Niedermayer

Události, komentáře: Jak probíhá ekonomická válka s Ruskem? (zdroj: ČT24)

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) v Událostech, komentářích zmínil, že účinek některých sankcí na Rusko se bude projevovat postupně. Tamní ekonomika je podle něj naprosto odříznutá od západních ekonomik, země bude přicházet o důležité technologie a nebude se modernizovat. Bývalý slovenský místopředseda vlády a bývalý hlavní ekonomický poradce ukrajinského premiéra Ivan Mikloš uvedl, že je nyní velmi důležité dodávat Ukrajině zbraně, protože země již jasně prokázala, že je schopna se dál bránit.

Podle Niedermayera je dopad sankcí na Rusko obrovský, ale stále platí, že sebesilnější sankce nezastaví vojáky. „Rusko se řídí úplně jinou logikou. To, co dělá prezident Putin své populaci, je pro západní demokracii naprosto nepředstavitelné,“ sdělil s tím, že ekonomické strádání se v Rusku bude prohlubovat, mluví se o tom, že ho sankce vrátí až dvacet let nazpátek.

„Jedna ze zajímavých sankcí, která byla spuštěna, je odříznutí Ruska od dostupnosti podpory letadel. Díval jsem se na flotilu Aeroflotu, má řádově 180 letadel, z nichž méně než deset je ruské výroby. Těm letadlům dobíhá možnost údržby, není daleko doba, kdy většina letadel bude na zemi a bude rozkládána na náhradní díly,“ popsal europoslanec. Právě nedostupnost technologií a zastavení modernizace ekonomiky bude podle něj Rusku dělat obrovské problémy.

Mikloš si myslí, že všechny skutečné sankce bolí jak ty, na něž jsou uvaleny, tak ty, kteří je uvalují. Hlavním důvodem toho, že dopad sankcí na Rusko ještě není takový, jak se očekávalo, jsou prý jeho vyšší příjmy z vývozu plynu a ropy pro tento rok. Moskva podle něj stupňuje energetickou krizi, Západ se však velmi rychle odstřihává od jeho surovin. „Rusko nemůže v plné míře kompenzovat ztráty vývozem jinam, kapacita plynovodů do Asie a Číny je omezena, vyrobit nové trvá dlouhé roky,“ tvrdí.

Kompromis s Ruskem prý není možný

Ještě důležitější než přijímat sankce, které by podle Mikloše měly přesto přijít nové, je prý pomáhat Ukrajině dodávkami zbraní, protože země již jasně prokázala, že je schopna se bránit, že má vysokou morálku. Nasvědčuje tomu podle něj ukrajinská ofenziva i ruská částečná mobilizace, která je podle Mikloše přiznáním, že je prezident Vladimir Putin v koncích.

Niedermayer připomněl, že v roce 2021 byl podíl obchodu EU s Ruskem kolem šesti procent, zatímco podíl obchodu Ruska s EU kolem šestatřiceti procent, což je velký rozdíl. „Energie jsou obrovský problém, ale myslím, že s výjimkou maďarských politiku je shoda, že řešení není v hledání kompromisu s Ruskem na téma: kolik Ukrajinců může zabíjet výměnou za to, že nám bude posílat plyn,“ uvedl. Připustil však, že je pravda, že dokud bude „trubkami proudit plyn, tak ho Evropa bude odebírat“.

Podle Mikloše slova maďarského premiéra Viktora Orbána, že se kvůli sankcím Evropa střílí do vlastní nohy, nejsou překvapením. Orbán se už podle něj roky netají tím, že chce budovat v zemi takzvanou neliberální demokracii po vzoru států jako Rusko, Čína nebo Turecko. Destruuje podle něj hodnoty, na kterých stojí EU i západní cilizace.

Niedermayer doplnil, že vývoz Maďarska do Ruska je jeden z nižších – Maďarsko je tak sankcemi postiženo mnohem méně než jiné země, Orbánovy argumenty tak podle europoslance slouží hlavně k podpoře Putinova režimu. „Maďarsko má velké ekonomické problémy, ale to jsou problémy, které jsou spojené se způsobem vlády Viktora Orbána, ale nikoliv se sankcemi,“ dodal.