Reportéři ČT: Válka je cítit i v Užhorodě

Reportéři ČT: Situace v ukrajinských městech (zdroj: ČT24)

Na první pohled by se mohlo zdát, že je situace v Užhorodě na západní Ukrajině klidná. Platí zde ale přísná bezpečnostní opatření. Novináři musí být jasně označeni a mají zakázáno natáčet administrativní budovy i strategické cíle. Pokaždé, když vytáhnou kameru na ulici, je zastaví policejní hlídka a musí se prokázat. V Užhorodě i dalších ukrajinských městech natáčeli Reportéři ČT.

I přes všechna opatření se ve městě objevilo pár lidí, které místní označují za diverzanty. Užhorodem navíc pravidelně zní protiletecké sirény. Minulé úterý to bylo dokonce čtyřikrát za den.

Lidé se schovávají ve veřejných krytech, ale těch není ve městě dostatek. Často nacházejí útočiště jen na chodbách škol bez oken. Lidé si ale dobře uvědomují, že šance, že tam dopadne raketa, je malá. Město tak i přes zvuky sirén zůstává přes den plné.

„Městem se rozezněl protiletecký poplach, což znamená, že se automaticky zavřou všechny obchody i restaurace. Což ovšem lidem nebrání, aby čekali na zahrádkách, až poplach skončí a restaurace zase otevřou,“ popisuje reportérka, která na místě natáčela.

Více o situaci v dalších ukrajinských městech ve videu na začátku článku.