Rada bezpečnosti OSN odsoudila útoky na tankery. Trump zavedl nové sankce proti Íránu

Írán chce jednat s USA jen v případě zrušení sankcí (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump vydal exekutivní příkaz k uvalení nových, údajně tvrdých sankcí na Írán. Reagoval tak mimo jiné na sestřelení amerického dronu nad Hormuzským průlivem. Terčem restrikcí je i úřad duchovního vůdce Íránu ajatolláha Alího Chameneího. Teherán v reakci obvinil USA, že „žízní po válce“. Dialog s Washingtonem pod hrozbou sankcí odmítá. Napjatou situaci řešila i Rada bezpečnosti OSN, jež odsoudila útoky na tankery v Ománském zálivu a současně vyzvala ke zdrženlivosti. USA viní z incidentu Írán, který to odmítá.

Sankce míří podle amerického ministertva financí na osm vlivných velitelů armády a íránských revolučních gard. Další restrikce se později tento týden dotknou ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa. V důsledku opatření budou zablokována íránská aktiva v celkové hodnotě miliard dolarů.

Přestože sankce byly vyhlášeny bezprostředně po sestřelení amerického dronu, zavedeny by byly v každém případě, prohlásil americký prezident. Trump po útoku na bezpilotní letoun odvolal odvetný úder ve chvíli, kdy už americké bombardéry byly ve vzduchu.

Zesílíme tlak, hrozí Trump

Sankce jsou podle něj „silnou a úměrnou“ odpovědí na stále provokativnější íránské akce. „Budeme pokračovat v tlaku na Teherán, dokud tamní režim nezanechá svých nebezpečných aktivit a plánů,“ oznámil prezident.

Trump na druhou stranu při podpisu dekretu uvedl, že by velmi rád s Íránem dosáhl dohody a konflikt vyvolat nehodlá. „Těším se na den, kdy sankce proti Íránu skončí a oni se opět stanou prosperujícím národem. Čím dřív, tím líp,“ míní americký prezident. 

Teherán ale podle Trumpa musí přestat podporovat terorismus. Spojené státy nedovolí, aby Írán získal jaderné zbraně, zdůraznil šéf Bílého domu s tím, že USA budou tlak stupňovat.

Úřad nejvyššího íránského vůdce „nebude sankcí ušetřen“, konstatoval v pondělí Trump. Zasaženi finančními sankcemi by měli být i lidé z Chameneího okolí. Íránského duchovního vůdce nynější sankce zbaví přístupu „ke klíčovým finančním zdrojům,“ řekl americký prezident.

USA tvrdí, že Chameneí má obrovské bohatství, kterým pomáhá financovat revoluční gardy. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo v roce 2018 odhadl Chameneího majetek na 95 miliard dolarů.

Šéf íránské diplomacie Zaríf v reakci na ohlášení dalších sankcí tweetoval, že Spojené státy „pohrdají diplomacií“ a Trumpova administrativa „žízní po válce“. 

Stáhněte se, vyzval Američany íránský velvyslanec

Íránský velvyslanec při OSN Madžíd Tacht Ravančí prohlásil, že nejnovější sankce USA proti Íránu ukázaly, že Washington nerespektuje mezinárodní právo. Ravančí vyzval k dialogu o regionální bezpečnosti. K tomu, aby mohla začít jednání mezi USA a Íránem, podle něj nepanuje zatím správná atmosféra.

Zopakoval, že Írán nezahájí dialog pod hrozbou sankcí, které označil za hospodářský terorismus a hospodářskou válku. Úřadující velvyslanec USA při OSN Jonathan Cohen na to reagoval slovy, že politikou Washingtonu zůstává „ekonomické a diplomatické úsilí přivést Írán zpět k jednacímu stolu“.

Ravančí rovněž řekl, že USA musí vyhrocenou a nebezpečnou situaci uklidnit a stáhnout svou flotilu z oblasti. Znovu zopakoval postoj Teheránu, že americký bezpilotní letoun, který Írán před týdnem sestřelil, vstoupil do íránského vzdušného prostoru, což ale USA popírají. Jako důkaz Ravančí předložil radarové snímky.

Vzájemné vzkazy, které nikam nevedou

Podle Trumpa je cílem sankcí znemožnit jaderné vyzbrojování Íránu a přinutit Teherán k jednání. Prezident tvrdí, že je ochoten jednat s Chameneím nebo s prezidentem Hasanem Rouháním a žádné předběžné podmínky si neklade. Írán ale jakékoli jednání podmínil zrušením amerických sankcí.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015, kterou označil za katastrofální. Uvalil zároveň na islámskou republiku nové sankce. Ty drtí íránskou ekonomiku a odrazují zahraniční investory.

Teherán v reakci postupně přestává dodržovat jadernou smlouvu. V současné době zvyšuje produkci obohaceného uranu a těžké vody.

 Trump mezitím vytváří nátlak i na ostatní země Blízkého východu. Na Twitteru si v pondělí položil otázku, proč by Američané měli zdarma chránit tankery proplouvající Hormuzským průlivem. Ropu, kterou převážejí, podle něj sama nepotřebuje. Reagoval tak na zvýšené napětí po útocích na lodě.

Jestřáb Bolton bude jednat s Ruskem a Izraelem

V regionu také pokračuje diplomatická aktivita. Do Izraele dorazil Trumpův poradce pro národní bezpečnost a známý „jestřáb“ John Bolton. Sejde se zde se svým izraelským a ruským protějškem. „Írán a další nepřátelští aktéři by neměli považovat americkou zdrženlivost a diskrétnost za projev slabosti,“ varoval dříve Bolton.

Šéf americké diplomacie Pompeo mezitím jednal v Saúdské Arábii. S králem Salmánem hovořil o zvýšeném napětí v regionu a o nutnosti zajistit námořní bezpečnost v Hormuzském průlivu. Salmán amerického ministra označil za „drahého přítele“.

Podobně se vyjádřil před příletem také Pompeo, když hovořil o Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech jako o „výborných spojencích proti výzvě, kterou přináší Írán“.