Pozvánka do NATO by podle Lipavského dala Ukrajincům motivaci. Nestavme vzdušné zámky, varuje Bžoch

Události, komentáře: Lipavský, Decroix a Bžoch o podpoře Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ukrajinu čeká dlouhá cesta k poválečné obnově, další pak k otevření jednání o vstupu do NATO a Evropské unie, řekl v pátečních Událostech, komentářích místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO). Podle něj je potřeba u slibů o vstupu opatrnost. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) potvrdil, že žádné zkratky nejsou. Nabídka členství v Evropské unii nebo pozvánka do NATO ale podle něj může být velkou motivací pro zemi bránící se ruské agresi.

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Prahy poděkoval za podporu Ukrajiny. Při jednáních se soustředil z velké části na integraci válkou zasažené země do NATO i Evropské unie. Čeští představitelé mu slíbili podporu pro přizvání Kyjeva do obou organizací.

Bžoch má ohledně podobných slibů výhrady. Zdůraznil, že je pro, aby Ukrajina jednoho dne do těchto organizací vstoupila. „Ale pokud to Ukrajincům slibujeme, tak jim musíme říct také to ,bé‘. Protože my dnes nevíme, v jakém stavu Ukrajina bude, až válečný konflikt skončí. Nevíme, jak rychle se nám podaří pomoci Ukrajině v tom, aby obnovila svůj systém, aby fungovala nezávisle ve svých hranicích. A to bude dlouhá cesta,“ poznamenal. Upozornil, že po této cestě bude následovat ještě další dlouhá cesta k otevření jednání o vstupu do NATO a Evropské unie.

„Nechci tím říkat, že bychom neměli Ukrajinu podporovat, samozřejmě v těch krocích k tomu, aby do NATO i do Evropské unie směřovala, ji podpořit musíme. Na druhou stranu bych byl velmi opatrný v tom, abychom stavěli vzdušné zámky a říkali Ukrajině, že to bude nějaké rychlejší, že uděláme všechno pro to, aby tam byla co nejdříve, protože máme před branami EU země, které zde čekají dvacet let a také se nám to nedaří moc posouvat,“ dodal Bžoch.

Lipavský reagoval, že tomuto postoji rozumí. „Ale nestavíme žádné vzdušné zámky, bavíme se velmi konkrétně – nejsou žádné zkratky, všechny podmínky musí být naplněny. A to se opakuje vždy a rozhodně nikdo nepředpokládá, že by například Ukrajina vstupovala během války – vždy je to za horizontem té války,“ zdůraznil.

Podle 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a členky zahraničního výboru Evy Decroix probíhá standardní vyjednávání, „které je zcela na místě“. „Obecně všichni vnímáme, že přijímat do NATO zemi, která je ve válce, se nezdá i vzhledem k principům, na kterých stojí NATO, příliš logické, opatrné. Nicméně to stále vnímám, že ta otázka vstupu do NATO není o tom zda, ale kdy,“ řekla.

Lipavský uvedl, že Zelenskyj potřebuje dodat odvahu vlastním lidem a motivovat je. „Aby viděli smysl v tom, proč se brání proti brutálnímu barbarského útoku ruského agresora. A v momentě, kdy dokáže přinést něco hmatatelného, něco konkrétního, co může Ukrajinu přiblížit Západu, ať je to například nabídka členství v Evropské unii nebo pozvánka do NATO, tak je to něco strašně důležitého,“ míní ministr.

Summit Severoatlantické aliance ve Vilniusu začne v úterý. Jednání o jeho výsledku podle Lipavského aktuálně stále probíhají. Ministr sdělil, že existuje shoda na řadě opatření, která jdou vstříc Ukrajině. „Bude ustavena rada NATO-Ukrajina, zároveň bude posílen balíček nesmrtící pomoci. Věřím, že Ukrajina opravdu neodejde s prázdnou. Ale jaké bude přesně vyznění toho summitu, v tuto chvíli nelze říct, protože se ještě bude jednat,“ řekl Lipavský.

„Buď Rusko, nebo Západ“

Také představa vize Ukrajiny na cestě do Evropské unie je podle Lipavského pro Ukrajince garancí toho, že tato země bude mít právní stát. „Že to bude svobodná země, kde třeba bude bojováno s korupcí. A ten proces samotný, i určitý tlak na Ukrajinu, aby se vnitřně proměnila, je velmi užitečný a přinese dobré prostředí do vztahů, které máme,“ věří Lipavský. Ani tady podle něj nebudou žádné zkratky. Připomněl také, že se vstupem následně budou muset souhlasit všechny státy Evropské unie.

Vstup do Unie bude podle Bžocha poté, co bude Ukrajina procházet válečnou obnovou, ještě složitější než do NATO. „Protože tam jsou samozřejmě mnohem důraznější vlivy na reformy a všechno ostatní,“ poznamenal.

Podle Decroix nyní Ukrajina dělá vše, co může. „Jsem přesvědčena o tom, že Ukrajina si je na prvním místě vědoma toho, že ten proces, který ji čeká, bude neuvěřitelně složitý a náročný, ale toho si byla vědoma i na začátku války. A nějakým způsobem se s tím perou,“ řekla.

Podle ní přibližování se k Západu probíhá. „Ať už je to NATO nebo Evropská unie, oba dva ty procesy jsou o tomtéž – buď si Ukrajinu vezme Rusko, nebo to nedopustíme, ale poté je logické, že pokud tento souboj Ukrajina vede, tak my se budeme snažit, aby Ukrajina opravdu patřila i do těch institucí, i na tu naši hodnotovou stranu,“ uzavřela.