Policie vyklidila v brazilské metropoli tábor Bolsonarových příznivců

Horizont ČT24: Nepokoje v Brazílii (zdroj: ČT24)

Policie v brazilské metropoli vyklidila tábor příznivců krajně pravicového exprezidenta Jaira Bolsonara. Ti se několik týdnů před kasárnami dožadovali zásahu armády po prezidentských volbách, v nichž Bolsonaro prohrál. Podle místních médií bylo z tábora odvezeno asi dvanáct set lidí k výslechu. Vyklizení nařídil soudce po nedělním útoku Bolsonarových příznivců na sídla tří nejvyšších brazilských institucí v metropoli. Útok odsoudili prezidenti USA, Mexika a Francie a také kanadský premiér či německý kancléř.

Bolsonaro, který je od konce prosince na Floridě, nedělní útok na parlament, soud a prezidentský palác odsoudil, nicméně odmítl jakoukoli zodpovědnost za něj. V reakci na Twitteru také napsal, že i před jeho nástupem do úřadu v lednu 2019 se k podobným akcím uchylovala levice. Nedělní události jsou ale v moderní historii země bezprecedentní. 

„Poklidné demonstrace v mezích zákona jsou součástí demokracie. Avšak pustošení a vpád do veřejných budov, ke kterým došlo dnes, stejně jako ty, které praktikovala levice v letech 2013 a 2017, se pravidlům vymykají,“ napsal Bolsonaro v neděli na Twitteru v reakci na výtržnosti.

Za nedělní výtržnosti nese podle brazilské vlády Bolsonaro politickou odpovědnost, neboť demonstrace proti prohře v říjnových volbách neodsoudil; kritizoval pouze násilí. Rovněž výslovně neuznal volební porážku, jen řekl, že bude dodržovat ústavu. Předání moci nebránil, ale oproti zvyklostem se nezúčastnil inaugurace svého nástupce. Místo toho odletěl na Floridu a není jasné, kdy plánuje návrat.

Deník O Globo informoval, že Bolsonaro byl hospitalizován v nemocnici v Orlandu kvůli bolestem břicha. Jeho manželka Michelle na sociálních sítích uvedla, že je v nemocnici na pozorování kvůli břišním potížím souvisejícím s pobodáním v roce 2018, kvůli čemuž byl hospitalizován opakovaně.

Vyklízení jednoho z táborů Bolsonarových příznivců v brazilské metropoli
Zdroj: Reuters/Amanda Perobelli

Lula označil útočníky za fašisty a pučisty

Levicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který je v úřadu od 1. ledna, se už vrátil do prezidentského paláce Planalto, kde jednal s předsedy obou komor parlamentu a předsedkyní federálního nejvyššího soudu. Představitelé nejvyšších brazilských institucí pak vydali prohlášení, ve kterém uvedli, že „odmítají teroristické, vandalské, kriminální a pučistické činy, které se staly včera (v neděli) v Brazílii“.

Podle agentury EFE nebyla prezidentská pracovna demonstranty poničena, protože ji chrání speciální opancéřované dveře. Nedělní útok demonstrantů na budovy institucí způsobil značné škody na vybavení a uměleckých dílech, píše agentura EFE s odkazem na prezidentskou kancelář.

„Jsou tam asi větší militanti, než je sám Bolsonaro,“ komentoval útok demonstrantů iberoamerikanista Josef Opatrný. „A pakliže chtěli tito militanti něco udělat pro Lulu, tak se jim to povedlo. Lulova pozice byla velmi komplikovaná a teď je to přece jen lepší,“ řekl v Horizontu ČT24.

Lula útočníky označil za „fašisty a pučisty“ a Bolsonara obvinil, že za nepokoje nese odpovědnost. „Víte, že existují různé exprezidentovy projevy, které toto podporují. Je to také jeho zodpovědnost a zodpovědnost stran, které ho podporují,“ napsal Lula v neděli večer na Twitteru.

Soudce odvolal guvernéra metrople

Soudce nejvyššího soudu Alexandre de Moraes kritizoval nedostatečně zajištěnou bezpečnost státních institucí, na devadesát dní proto odvolal guvernéra federálního okrsku metropole Ibaneise Rochu.

Nařídil také policii do 24 hodin vyklidit tábory Bolsonarových příznivců před kasárnami v zemi, jako první tábor v metropoli, kde demonstranti už mnoho dní požadují armádní převrat za Bolsonarův návrat.

Společnost Meta v pondělí uvedla, že odstraňuje ze sociálních sítí obsah podporující nedělní vpád do brazilských nejvyšších institucí. Podle některých zdrojů útok nejméně dva týdny plánovali Bolsonarovi příznivci ve skupinách na komunikačních platformách, přesto mu bezpečnostní složky nedokázaly zabránit.

Biden: Nehorázný útok

Vpád radikálů do budov nejvyšších institucí v brazilské metropoli odsoudila řada prezidentů Latinské Ameriky i dalších lídrů.

Americký prezident Joe Biden, mexický prezident Andrés Manuel López Obrador a kanadský premiér Justin Trudeau na začátku summitu severoamerických zemí v mexickém hlavním městě ve společném prohlášení uvedli, že šlo o útok „na brazilskou demokracii a poklidné předání moci“ a že chtějí spolupracovat s novým brazilským prezidentem Lulou. Biden už předtím označil útok za „nehorázný“.

Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že násilný útok na demokratické instituce je „útok na demokracii a nesmí být tolerován“.

„Vůle brazilského lidu a demokratické instituce musí být respektovány,“ napsal na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron. „Prezident Lula může počítat s naší plnou podporou,“ dodal Macron.