Přívrženci brazilského exprezidenta Bolsonara načas pronikli do Kongresu a dalších institucí

V Brazílii pronikli v neděli příznivci exprezidenta Jaira Bolsonara do budovy parlamentu a prezidentského paláce Planalto, uvedla agentura AP. Neuznávají vítězství jeho nástupce Luize Inácia Luly da Silvy. Demonstranti podle zahraničních agentur vzali útokem také blízkou budovu nejvyššího soudu. Lula da Silva toto počínání odsoudil, útočníky označil za fašisty a fanatiky a slíbil, že budou potrestáni. Před 23. hodinou středoevropského času agentura Reuters informovala, že brazilským bezpečnostním složkám se podařilo dostat budovy státních institucí znovu pod kontrolu.

Na fotografiích a záběrech šířících se na sociálních sítích byly vidět davy lidí v areálu brazilského parlamentu v metropoli Brasília. Některé je zachycovaly na rampě vedoucí na střechu budovy, na dalších byli protestující už údajně v jednom ze sálů.

Snímky agentury AP z paláce Planalto, který je oficiálním prezidentovým pracovištěm, ukazovaly demonstranty, kterak listují v dokumentech na stolech nebo se dostávají dovnitř budovy rozbitými okny. Prezident Lula da Silva se podle agentury Reuters nenachází v metropoli, ale ve městě Sao Paulo.

Náměstí tří mocí, kde se nachází jak budova parlamentu, tak nejvyššího soudu i prezidentský palác, zaplavily tisíce protestujících. Předseda brazilského senátu Rodrigo Pacheco podle AP po vypuknutí protestů řekl, že v pohotovosti je celý policejní aparát. Brazilská policie se v neděli původně neúspěšně pokusila demonstranty před budovou parlamentu rozehnat slzným plynem.

Potyčky demonstrantů s policií

Soudě podle videí na sociálních sítích propukly mezi demonstranty a policií potyčky. Na jednom ze záznamů je vidět, jak se dav vrhá na policistu na koni, shazuje ho a bije tyčemi. Další zobrazuje demonstranty fyzicky napadající novináře. Mnozí demonstranti dorazili ve žlutém a zeleném oblečení, barvách brazilské vlajky, které zároveň symbolizují působení Bolsonara v prezidentském úřadu.

„Tento absurdní pokus o prosazení jejich vůle nemá šanci na úspěch,“ napsal na Twitteru ministr spravedlnosti Flávio Dino. „Vláda federálního distriktu hlavního města ujistila, že dorazí posily. Složky, které máme k dispozici, konají,“ doplnil.

„Poklidné demonstrace v mezích zákona jsou součástí demokracie. Avšak pustošení a vpád do veřejných budov se pravidlům vymykají,“ uvedl bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro k nedělnímu vpádu na Twitteru. Dodal také, že odmítá obvinění svého nástupce a současného prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, podle kterého svým chováním nepokoje podnítil.

Bolsonaro svou porážku výslovně neuznal a oproti zvyklostem se nezúčastnil inaugurace svého nástupce. Místo toho odletěl na Floridu. 

Předseda Bolsonarovy Liberální strany (PL) Vlademar Costa Neto dění také odsoudil. „Nemůžeme s vpádem do Národního kongresu souhlasit,“ zdůraznil.

Předsedkyně Lulovy Strany pracujících (PT) Gleisi Hoffmannová obvinila šéfa federálního okrsku Ibaneise Rochu ze zodpovědnosti za nepokoje. „Byl to ohlášený zločin proti demokracii, proti vůli voličů a za jiné zájmy,“ prohlásila. Rocha nicméně sdělil, že s okamžitou platností propustil šéfa bezpečnosti v hlavním městě Andersona Torrese. „Vyslal jsem do ulic všechny bezpečnostní složky, aby zodpovědné zadržely a potrestaly,“ uvedl Rocha.

Současný prezident se podle agentury Reuters v době vpádu do budov státních institucí nenacházel v metropoli, ale ve státě Sao Paulo. V noci na pondělí se vrátil do Brazílie, kde zkontroloval stav a škody v prezidentském paláci. Následně se sešel s představiteli nejvyššího soudu v soudní budově, napsal server O Globo.

Odsouzení nepokojů světovými politiky

Podporu Lulovi vyjádřil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, který mu prostřednictvím Twitteru vzkázal, že „není sám a má podporu Mexika, amerického kontinentu i světa“. Útok odsoudili i americký ministr zahraničí Antony Blinken, francouzský prezident Emmanuel Macron či předseda Evropské rady Charles Michel. Americký prezident Joe Biden označil obsazení státních budov za nehorázné.

„Odsuzuji útok na brazilské demokratické instituce. Vůle Brazilců a tamní instituce musí být respektovány,“ napsal generální tajemník OSN António Guterres.

Bolsonarovi sympatizanti protestují proti návratu levicově orientovaného Luly k moci už od konce října, kdy Lula ve volbách těsně porazil krajně pravicového prezidenta Bolsonara. Demonstranti blokují silnice, zapalují auta a shromažďují se před armádními budovami, kde žádají ozbrojené síly, aby se zapojily, podotkla agentura AP. Úřadu se Lula ujal minulou neděli.

Média dávají aktuální událost do souvislosti s útokem přívrženců bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu v centru Washingtonu ze 6. ledna 2021. Ani oni se nechtěli smířit s jeho porážkou ve volbách.