Pandemie ve světě: Maďarsko očkuje ruskou vakcínou, v Británii se situace lepší

Belgie a Francie chystají testy učitelů i školáků ze vzorků slin. Rakousko uzavře jednu ze svých spolkových zemí – Tyrolsko. Polsko naopak rozvolňuje.  Špatná je situace v Portugalsku, které žádá o mezinárodní pomoc. Maďarsko začalo jako první členská země Evropské unie očkovat proti koronaviru ruskou vakcínou Sputnik V.

Maďarské úřady daly předběžný souhlas k použití Sputniku V už minulý týden, o čemž v neděli na Facebooku informoval ministr zdravotnictví Miklós Kásler. Maďarsko tak se zahájením vakcinace ruskou látkou nepočkalo na doporučení, které by měla vydat EMA. Povolení očkovat již čtvrtou vakcínou v zemi podle něj následovalo poté, co Centrum pro veřejné zdraví dokončilo všechna nezbytná prověřování ruského preparátu.

Prvních čtyřicet tisíc dávek ruské vakcíny do Maďarska dorazilo už 2. února. Podle lednové smlouvy má Rusko této zemi dodat během tří měsíců celkem dva miliony dávek.

V Maďarsku jsou nyní vedle Sputniku V k dispozici už také vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Úřady kromě toho koncem ledna předběžně schválily i očkovací látku čínské společnosti Sinopharm, se kterou už také uzavřely dohodu o nákupu pěti milionů dávek.

Pandemie covidu v Británii polevuje, reprodukční číslo kleslo

V Británii pandemie v posledních týdnech polevuje, což podle expertů dokazují klesající počty nově nakažených, pacientů v nemocnicích a reprodukční číslo, které poprvé od července kleslo pod hodnotu jedna. Vyjadřuje, kolik dalších osob infikuje jeden nakažený člověk, a nyní se pohybuje mezi 0,7 až 0,9, uvedla vláda.

Navzdory tomu od pondělka začne avizovaný přísnější režim na hranicích a navrátilci z rizikových zemí budou muset strávit povinnou karanténu v hotelu. Premiér Boris Johnson uvedl, že změny oznámí nejdříve v týdnu od 22. února.

Británie registruje od začátku pandemie přes čtyři miliony nakažených, což je čtvrtý nejvyšší počet na světě po USA, Indii a Brazílii. Obětí má země přes 116 tisíc.

Izolované Tyrolsko

Kvůli šíření takzvané jihoafrické varianty koronaviru v Tyrolsku přikročilo Rakousko k přísnějším opatřením. Od pátku mohou lidé po deset dní opustit tuto spolkovou zemi pouze s negativním testem na koronavirus. Tyrolské ohnisko nákazy jihoafrické mutace, která je považována za nakažlivější než dosud převládající podoba koronaviru, je momentálně největším v celé Evropské unii.

Sousední Německo nově považuje Česko za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle proto obnoví na pomezí s Českem stálé hraniční kontroly a ještě více zpřísní podmínky pro cesty do Německa. Sasko kromě toho rozhodlo, že od neděle mohou z České republiky dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování.

Pětidenní uzávěra čeká i australský stát Victoria s hlavním městem Melbourne. Tamní úřady ji vyhlásily poté, co se ve městě objevilo třináct případů nakažlivější britské varianty koronaviru. Opatření začnou platit o půlnoci a potrvají do konce středy.

V Melbourne a dalších částech státu budou uzavřeny školy, zrušeny budou mezinárodní lety. Obyvatelé nebudou smět opouštět domov s výjimkou nutných případů. Tenisový turnaj Australian Open bude moci pokračovat, ale bez diváků.

Do Portugalska zamíří další mezinárodní pomoc

Portugalsku, které je nyní koronavirem nejpostiženějším státem Evropské unie, zašlou lékařskou pomoc Francie a Lucembursko. V zemi již působí tým zdravotníků německé armády, napsala agentura AP. Portugalská vláda požádala unijní partnery o pomoc na konci ledna kvůli přetížení nemocnic. Počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 v desetimilionové zemi překročil 15 tisíc.

Lékaři a zdravotní sestry z Francie a Lucemburska dorazí příští týden. Portugalsko dostalo také nabídky od Rakouska a Španělska na převoz některých pacientů ve vážném stavu. Země však těchto nabídek zatím nevyužila.

Podle údajů Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) země vykazuje 1190 nových případů koronaviru za posledních 14 dní na 100 tisíc obyvatel. O zhruba tři sta případů méně má podobně lidnatá Česká republika, která je na druhé příčce.

Portugalsko, Alijo
Zdroj: Violeta Santos Moura/Reuters

Belgie a Francie chystají testy učitelů i školáků ze vzorků slin

Belgie a Francie ve snaze udržet školy otevřené začnou používat jednodušší testy, které vyhodnocují vzorky slin. 

„Pro naše děti a mládež je zcela zásadní, aby školy zůstaly otevřené,“ shodli se v prohlášení ministři školství vlád bruselského, vlámského a valonského regionu. Zatím schválili pilotní projekt testování ze slin. V jeho rámci ve druhé polovině února začne pravidelné každotýdenní testování několika tisíc vybraných učitelů, kteří své vzorky slin nechají vyhodnocovat v laboratořích. Po skončení pilotní fáze připadá v úvahu masové testování školáků.

S tím počítají i francouzské školy, které tak jako Belgie zůstávají v době podzimní a zimní vlny pandemie otevřené. Premiér Jean Castex ve čtvrtek médiím řekl, že po jarních prázdninách by vláda chtěla v první fázi nechat testovat každý týden až 200 tisíc školáků.

Polsko otvírá hotely či sjezdovky, Španělsko restaurace

Naopak další částečné rozvolnění protiepidemických opatření začíná v Polsku. V zemi se otevřou hotely, kina a divadla, obsazené ale smějí být jen z poloviny. Lidé se budou moci vrátit i na sjezdovky. V Polsku se přitom už na začátku tohoto měsíce mohly za dodržování přísných hygienických pravidel otevřít všechny obchody v nákupních centrech a rovněž muzea a galerie.

Uvolňuje se i ve Španělsku. Tamní autonomní oblasti postupně umožňují, aby bary, restaurace a další provozy v gastronomii obnovovaly provoz ve svých vnitřních prostorech. Ve čtvrtek k tomu přistoupila oblast Kastilie - La Mancha, která sousedí s Madridem. Hosté se musí registrovat za použití QR kódu, aby byli dohledatelní, kdyby se z podniku stalo ohnisko koronaviru.