Okupační síly musí odejít, jinak máme právo zasáhnout, řekl v OSN šéf syrské diplomacie

Sýrie hrozí zásahem, pokud se nestáhnou zahraniční síly (zdroj: ČT24)

Sýrie žádá okamžité stažení všech cizích sil ze svého území. Syrský ministr zahraničí na zasedání Valného shromáždění OSN prohlásil, že pokud cizí vojska neodejdou, Damašek si vyhrazuje právo zasáhnout. Přítomnost amerických a tureckých sil v Sýrii označil za protiprávní.

Nelegální a odporující mezinárodnímu právu i Chartě OSN – tak označil v New Yorku přítomnost armád Spojených států a Turecka v zemi syrský ministr zahraničí Valíd Mualim.

„Každé zahraniční síly operující bez povolení na našem území jsou silami okupačními a musí se okamžitě stáhnout. Pokud to odmítnou udělat, máme právo na jakékoli protiopatření v rámci mezinárodního práva,“ uvedl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim.

V Sýrii jsou mimo to i ruská a íránská vojska, je ale vláda do země pozvala a za okupační je nepovažuje. U amerických i tureckých jednotek je to jiné, přestože Ankara pravidelně o Sýrii jedná s Moskvou a baví se i o zřízení bezpečnostních zón, které Sýrie teď také kritizuje jako odporující mezinárodnímu právu.

„Syrská vláda se zapojila do politických aktivit k řešení situace v Idlíbu. Poskytli jsme více než dost času, aby se to vyřešilo. Přivítali jsme memorandum a dohodu ze Soči, přitom jsme doufali, že to pomůže v eliminaci skupin, jako je Islámský stát nebo an-Nusrá. Nejednou jsme oznámili zmrazení vojenských operací. Ukazuje se ale, že Turecko není schopno dodržet žádnou z těchto dohod a naopak všemi způsoby podporuje teroristy,“ uvedl Mualim.

Ankara zatím na syrská nařčení nereagovala, ostré odmítnutí ale může zkomplikovat plány na zřízení několikakilometrových bezpečnostních zón na severu země u hranic s Tureckem. Je také pravděpodobné, že syrské vládě dochází trpělivost s Idlíbem, kam se přemístili opoziční ozbrojené skupiny z ohnisek odporu po celé zemi.

K urovnání situace vyzval na půdě OSN v New Yorku vatikánský státní sekretář Pietro Parolin. „Naši pozornost musíme věnovat situaci na Blízkém východě a různým konfliktům – zvláště těm v Sýrii a Jemenu. Měli bychom požadovat efektivní spolupráci na základě odvážných závazků, které OSN učinila, abychom ukončili nesmírné utrpení tak velkého počtu lidí,“ uvedl Parolin.

Válka v Sýrii trvá více než osm let a podle OSN v ní zemřelo skoro půl milionu lidí. Více než pět milionů obyvatel uprchlo do zahraničí.