USA a Turecko chtějí zřídit bezpečnostní zónu v Sýrii. Damašek to odmítá

USA a Turecko chtějí zřídit bezpečnostní zónu v Sýrii (zdroj: ČT24)

Turecko a Spojené státy se dohodly, že otevřou v Turecku společné operační centrum, které bude koordinovat ustavení bezpečnostní zóny v severní Sýrii. Obě strany o tom jednaly několik dní v Ankaře. Podle tureckého ministerstva obrany má zóna fungovat jako koridor a pomoci bezpečnému návratu syrských uprchlíků do vlasti. Zároveň ale z hraničního území vytlačí ozbrojené kurdské oddíly. Damašek dohodu chápe jako agresi.

Syrští uprchlíci jsou zřejmě o krok blíž návratu do vlasti. Pomoct by jim měla nová bezpečnostní zóna na severu země, kterou by měli kontrolovat Američané společně s Turky. Turecko chce podle agentury AP společně s USA získat pod svou kontrolu pohraniční pás území východně od řeky Eufrat v šířce až 30 kilometrů.

„Rozhodli jsme, že s Američany vytvoříme společné operační centrum. Zahájíme tak proces vzniku bezpečností zóny,“ informoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podle představ Ankary na něm nebudou působit aktuálně přítomné ozbrojené milice syrských Kurdů (YPG). Ačkoli jde o spojence USA, které Kurdy podporovaly v boji proti Islámskému státu, Turecko tyto milice řadí k teroristům a spojencům zakázané Strany kurdských pracujících.

Turecko o ustavení této zóny usiluje už dlouho a hrozilo ofenzivou do oblasti kontrolované oddíly YPG. Syrští Kurdové upozorňují, že v severovýchodní Sýrii, která je domovem Kurdů, mohou stále působit spící buňky islámských radikálů, před čímž varují i poslední zprávy amerického ministerstva obrany.

Spojené státy sice dál vyjadřují podporu kurdským jednotkám, zatím jim ale nezaručily ochranu před možným tureckým útokem. „Chceme politické řešení a dialog. Jestli se ale vyčerpá regionální a mezinárodní dialog, pak budeme čelit vážné vojenské konfrontaci,“ obává se poradce kurdské samosprávy v severní Sýrii Badran Jia Kurd. 

Damašek: Jde o útok na naši svrchovanost

Damašek vytvoření společného operačního centra za účelem spravování území na hranici s Tureckem vnímá jako otevřený útok na syrskou svrchovanost a celistvost státu. S odvoláním na sdělení syrské vlády o tom informovala agentura Reuters.

Zdroj z tamního ministerstva zahraničí citovaný syrskou státní agenturou SANA dohodu označil za „nebezpečnou eskalaci ohrožující mír a stabilitu v oblasti“.