Odejděte na jih, žádá Izrael civilisty v Pásmu Gazy. Hamás obyvatele vyzval, aby nepodlehli nátlaku

Izrael informoval OSN, že by se 1,1 milionu Palestinců v Pásmu Gazy mělo na jeho výzvu v příštích 24 hodinách přesunout do jižní části tohoto úzkého pobřežního pásu. Uvedl to mluvčí Organizace spojených národů, prohlášení Izraelců přišlo ve čtvrtek pozdě večer. Tento krok by podle agentury Reuters mohl být předzvěstí izraelské pozemní ofenzivy.

Zpravodajové AFP uvedli, že izraelská armáda v Gaze pomocí dronů shazuje letáky v arabštině varující civilisty, pokud by neodešli. Teroristé z Hamásu naopak na civilisty apelují, aby zůstali ve svých domovech a nepodlehli „psychologické válce“.

Představitelé OSN v Pásmu Gazy „byli informováni svými styčnými důstojníky v izraelské armádě, že veškeré obyvatelstvo (Pásma) Gazy severně od (údolí) Vádí Gaza by se mělo během příštích 24 hodin přemístit na jih (Pásma) Gazy,“ doplnil mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric. Jedná se podle něj přibližně o 1,1 milionu lidí, což je téměř polovina z celkových 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy.

„OSN považuje za nemožné, aby se takový přesun uskutečnil bez ničivých humanitárních následků,“ upozornil Dujarric. „OSN důrazně apeluje na to, aby jakýkoli takový příkaz, pokud bude potvrzen, byl zrušen a zabránilo se tak tomu, co by mohlo již tak tragickou situaci změnit v katastrofální,“ pokračoval.

„Reakce OSN na včasné izraelské varování určené obyvatelům Gazy je ostudná,“ prohlásil izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan. OSN by se podle něj měla zaměřit na odsouzení Hamásu a podporu práva Izraele na sebeobranu.

Málo času, zní z Evropy i USA

Požadavek Izraele, aby se více než milion Palestinců za 24 hodin evakuoval na jih Pásma Gazy, označil šéf diplomacie Evropské unie Joseph Borrell za nerealistický. „Civilisté musí být nepochybně varováni před nadcházejícími vojenskými operacemi, ale je naprosto nerealistické, aby se více než milion lidí někam přesunul za 24 hodin,“ prohlásil Borrell na tiskové konferenci v Pekingu.

Bílý dům označil izraelský požadavek za „složitý úkol“. „Je to velmi málo času na přesun tolika lidí,“ poznamenal mluvčí Bílého domu John Kirby ve vysílání televize MSNBC. „Chápeme, o co se snaží a proč se to snaží udělat. Snaží se izolovat civilní obyvatelstvo od Hamásu, což je jejich skutečný terč,“ řekl Kirby o Izraelcích.

„Samozřejmě nechceme vidět žádné zraněné civilisty. Tihle Palestinci jsou také oběťmi. Nechtěli tohle, nepozvali Hamás a neřekli jim: ‚Běžte na Izrael,‘“ dodal v pozdějším rozhovoru s televizí CNN.

Palestinské úřady podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hlásí, že v nemocnicích v severní části Gazy je mnoho pacientů, kteří potřebují být napojeni na přístroje, aby přežili. „Přesouvat tyto lidi by bylo rozsudkem smrti. Žádat to po zdravotnících je za hranicí krutosti,“ upozornil mluvčí WHO Tarik Jašarevič.

Bezpečnostní analytička Kalhousová o situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izrael se hodlá soustředit na Gazu

Izraelská armáda později vydala varování také pro obyvatele města Gaza, které se nachází v severní části oblasti a v němž hodlá v následujících dnech významně působit. Do svých domovů se podle armády budou moci lidé vrátit až po vydání dalšího oznámení. Armáda také varovala obyvatele Gazy, aby se nepřibližovali k hraničnímu plotu. „Pro svou vlastní bezpečnost a bezpečnost vašich rodin se vzdalte od teroristů Hamásu, kteří vás využívají jako lidské štíty,“ prohlásili zástupci armády. 

Podle zpravodajů agentury AFP na místě izraelská armáda pomocí bezpilotních letounů nad Gazou shazovala během pátečního dopoledne letáky v arabštině, které civilisty vyzývají k evakuaci a na nichž je mapa s šipkami, kam se mají vydat.

Dujarric k tomu řekl, že příkaz izraelské armády se vztahuje i na všechny zaměstnance OSN a osoby ukryté v zařízeních organizace, včetně škol a zdravotnických zařízení.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) na síti X informoval, že přemístil své ústředí a mezinárodní personál na jih Pásma Gazy.

Zástupci Hamásu z Úřadu pro záležitosti uprchlíků obyvatele severní části Gazy vyzvali, aby „zůstali ve svých domovech a pevně se postavili odporné psychologické válce okupantů“, píše agentura AP. Web The Times of Israel s odkazem na nejmenovaného obyvatele Gazy píše, že Hamás civilistům, kteří chtějí odjet na jih autem, v evakuaci fyzicky brání. Mnoho obyvatel se podle zdroje evakuovat neplánuje, protože nemají kam jít. Tato tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit.   

Mnozí lidé se však podle zpráv světových médií vydávali na jih, v autech, na vozech tažených zvířaty nebo pěšky.

Abbás řekl Blinkenovi, že odmítá nucené vysidlování Palestinců

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v pátek sešel se šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. Abbás řekl Blinkenovi, že „odmítá nucené vysídlování“ Palestinců v Gaze. Uvedl, že taková událost by představovala „druhou Nakbu“, čímž narážel na masové vysídlení Palestinců během války v roce 1948, která provázela vznik Izraele.

Dodal, že do blokovaného území musí být okamžitě povoleny koridory, aby se zabránilo humanitární katastrofě, uvedla agentura Reuters. 

Na Izrael v sobotu zaútočili teroristé z hnutí Hamás. Útoky si na izraelské straně podle poslední bilance vyžádaly více než 1300 izraelských životů, v naprosté většině civilistů. Zraněných je na 3400. Odvetné letecké útoky Izraele na Pásmo Gazy dosud o život připravily více než 1799 Palestinců, včetně více než pěti set dětí. Zraněno bylo přes 6600 lidí. Své domovy v Pásmu Gazy kvůli izraelským útokům opustilo podle OSN už přes 423 tisíc lidí.

Neklid na Západním břehu

Izraelská armáda v pátek při střetech na okupovaném Západním břehu Jordánu zabila nejméně 11 Palestinců a další zranila. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví. Od soboty, kdy teroristé z hnutí Hamás zaútočili z Pásma Gazy na Izrael, tak počet palestinských obětí na Západním břehu Jordánu překročil čtyři desítky.

Na Západním břehu Jordánu v pátek v několika městech vyšly do ulic tisíce tamních palestinských obyvatel, aby vyjádřily solidaritu s lidmi z Pásma Gazy, na které po útoku Hamásu masivně útočí izraelské letectvo. 

Násilné potyčky Palestinců s armádou jsou hlášeny z měst Ramalláh, Nábulus, Hebron, Tulkarem a dalších, uvedla agentura AFP.