Od Patriotu musíme mít realistická očekávání, říká bývalý velitel amerických vojsk v Evropě

Události, komentáře: Hodges, Landovský a Pojar k Zelenského návštěvě USA (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má zcela jiný styl než šéf Kremlu Vladimir Putin, který jen vnukává strach. Ve čtvrtečních Událostech, komentářích to řekl bývalý velitel amerických vojsk v Evropě Ben Hodges. Systém Patriot, který slíbily dodat válkou sužované zemi Spojené státy, podle něj zlepší bojeschopnost Ukrajiny, je ale potřeba mít realistická očekávání.

Hodges uvedl, že na něj Zelenskyj dělá nyní ještě větší dojem než dříve. „Navštěvuje své vojáky, jezdí tam, kde se odehrávají intenzivní boje. A pak se vypraví do Spojených států, kde pronese opravdu velmi silnou a důraznou řeč před americkým Kongresem, setká se s americkým prezidentem. To je úplně jiné než styl Putina, který nikoho neinspiruje. Ten lidem vnukává jen strach,“ podotkl Hodges.

Poznamenal, že mezi Spojenými státy a Ukrajinou existuje dlouhodobý vztah. „Jsme partnery už léta. Pomáhali jsme jim s výcvikem, vybavením, výzbrojí už před únorem tohoto roku,“ uvedl. Velmi podle něj pomáhá také Německo, Velká Británie nebo Japonsko.

Baterie Patriot, kterou Spojené státy Ukrajině dodají, je podle armádního činitele nejlepším druhem této zbraně své kategorie. „Zlepší to bojeschopnost Ukrajiny, ale musíme mít realistická očekávání. Baterie, to je asi šest raketometů. Jestliže se dobře začlení do již existující protiraketové obrany Ukrajiny, tak pomůže ochránit třeba jedno město. A to je všechno,“ upozornil.

Varoval také, že Írán uvažuje o balistických střelách pro Rusko. „A to by mohla být další hrozba. Patrioti jsou výborní a dokáží vyřadit balistické střely,“ dodal.

Získat Krym

Podle Hodgese je už nyní do bojů zapojeno Bělorusko. „Dovoluje Rusku, aby se tam cvičili vojáci a mohli případně zaútočit,“ sdělil. Nemyslí si ale, že by se zapojili přímo běloruští vojáci. „Mají asi tak deset taktických skupin a myslím si, že jsou hůř vybaveni než Rusové,“ řekl s tím, že právě to si uvědomuje i běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

Hodges věří, že do konce srpna bude osvobozen Krym. Podotkl, že kdyby ho Ukrajina neměla, nemohla by být bezpečná. „Nemohla by znovu vybudovat ekonomiku. Získat Krym je podstatné pro vítězství a bezpečí Ukrajiny,“ zdůraznil.

Důležité momenty

Za dobrou zprávu označil systém Patriot i velvyslanec Česka při NATO Jakub Landovský. „Skutečně může vylepšit situaci Ukrajinců v té fázi války, ve které jsme,“ míní. To, že Zelenskyj zůstal po vypuknutí války v Kyjevě, je podle něj stejně důležité jako to, že nyní navštívil USA. „Je to skutečně velice důležitý moment po 300 dnech té těžké války,“ podotkl. Dopady návštěvy považuje za zásadní. „Dojde k navýšení pomoci. Ukázalo se, že podpora Ukrajině je napříč politickým spektrem,“ dodal.

Také poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar je za Zelenského cestu rád. Domnívá se, že ukrajinskou hlavu státu dříve či později čeká další cesta do Evropy. Česko ale podle něj není na pořadu dne. „My jsme s Volodymyrem Zelenským hovořili několikrát, dvakrát se s ním letos setkal premiér,“ řekl Pojar.