Nové školní osnovy jsou nacionalistické, bouří se někteří maďarští učitelé

Události ČT: Maďarští učitelé se bouří proti novým osnovám (zdroj: ČT24)

Části maďarských učitelů se nelíbí nové učební plány, které jsou podle nich sestaveny tak, aby propagovaly nacionalistický program vládnoucí strany Fidesz a omezily akademické svobody. Osnovy detailně určují, co se budou děti na základních a středních školách učit, obsahují například přesný seznam spisovatelů a literárních děl.

Vláda tvrdí, že nové osnovy pro základní a střední školy kladou důraz na národ, rodinu a ochranu vlasti a že je sestavili „nejlepší maďarští odborníci po dlouhých profesionálních diskuzích“.

Učitelské odbory, většina pedagogických fakult i Maďarská akademie věd se ale bouří. „Je problematické, když je vzdělávací rámec založený na ideologii spíše než na profesionálních principech,“ uvedl odborový Demokratický svaz učitelů (PDSZ) a doporučil, aby byl nový vzdělávací plán stažen.

„Z našeho pohledu tyto osnovy neslouží zájmům žáků,“ řekl učitel Karoly Marton Letay. Učitelé dějepisu a literatury v jiném prohlášení upozornili, že v plánu jsou prosazováni nacionalističtí autoři a programy.

V osnovách chybí jediný maďarský literární nobelista

V nových osnovách se mezi deseti nejdůležitějšími maďarskými spisovateli octli i antisemité a stoupenci fašismu, například Ferenc Herczeg, který byl vášnivým podporovatelem italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

„Ve skutečnosti se určití spisovatelé do osnov nedostali, protože byli skvělí a k tomu mimochodem krajně pravicoví. Dostali se tam jenom proto, že byli krajně pravicoví,“ míní šéf Asociace učitelů literatury László Arató. 

Na seznam se naopak nedostal jediný maďarský nositel Nobelovy ceny za literaturu Imre Kertész, který ve svých dílech zpracovával zkušenosti člověka, jenž přežil holocaust.

„Je nám přesně nařizováno, co učit a co ne. Přesný seznam autorů i titulů,“ přibližuje ředitelka školy Alojzia Diosiová. Zástupce ředitele Asociace učitelů literatury György Fenyö o osnovách prohlásil, že „neposkytují žádný prostor pro svobodu myšlení, ale diktují, co si máme myslet“. Mohou podle něho posloužit „jedině coby vzdělávací plán diktatury“.

Protesty přebité opatřeními proti pandemii

Osnovy mají vstoupit v platnost s novým školním rokem, který začíná v září. Protesty učitelů nyní není moc slyšet, protože s odvoláním na pandemii koronaviru si vláda vymohla mimořádné pravomoci, jež jí parlament odhlasoval na dobu neurčitou.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová kvůli tomu zemi znovu pohrozila řízením kvůli porušování unijního práva. 

Evropská unie a lidskoprávní organizace kritizují maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho vládu často za kroky, které podle nich podkopávají principy demokracie a právního státu.

V oblasti vzdělání Orbán například omezil svobodu Maďarské akademie věd a přinutil odejít ze země Středoevropskou univerzitu, jejímž zakladatelem je americký miliardář maďarského původu George Soros, kterého kvůli jeho liberálním pohledům považuje Orbán za svého úhlavního nepřítele.