Nizozemsko ve středu čekají předčasné volby. Rutte skončí v čele země

Studio ČT24: Petr Obrovský o předvolební situaci v Nizozemsku (zdroj: ČT24)

V Nizozemsku vrcholí kampaň před volbami do dolní komory parlamentu, které se uskuteční ve středu. Obyvatelé zhruba sedmnáctimilionové země vyrazí k urnám předčasně, jelikož se během léta v polovině mandátu rozpadla vláda nizozemského premiéra Marka Rutteho. Ten již avizoval, že znovu do úřadu předsedy vlády kandidovat nehodlá.

Podle zahraničního zpravodaje ČT Petra Obrovského kampani před volbami dominují tři témata. Mezi nimi je ekonomika, a to zejména ohledně nedostatečných kapacit pro bydlení nebo vysokých životních nákladů. „Nizozemsko je země s malou rozlohou, ale velkým počtem obyvatel. Trpí nedostatkem domů a bytů. Sehnat bydlení je tu velký problém, pro určitou část společnosti jsou navíc nájmy i životní náklady příliš drahé,“ vysvětlil Obrovský.

Dalším ústředním tématem je podle něho řešení klimatické krize nebo opatření ohledně zelené ekonomiky. „Nizozemské území je z velké části pod úrovní hladiny oceánu, jejímž zvyšováním je přímo ohroženo. Země je rovněž druhým největším exportérem zemědělských produktů na světě, takže nastavení klimatické politiky, aby byla únosnou pro lidi, byznys i zemědělce, je také velkým tématem,“ podotkl zpravodaj.

Jako třetí téma Obrovský zmínil migraci. Do země totiž od začátku roku přišly desetitisíce žadatelů o azyl, což vzhledem k nedostatku kapacit pro bydlení způsobuje v tamní společnosti napětí. Nizozemsko zároveň prochází obdobím, kdy ve svém úřadu plánuje skončit premiér Rutte.

Obrovský: Rutteho odchod zanechá mezeru

Rutte je přitom nejdéle působícím předsedou vlády v historii Nizozemska a druhým nejdéle vládnoucím premiérem v Evropské unii. „Zůstane po něm v nizozemské politice velká mezera. Tyto volby jsou o tom, kdo ji zaplní. Většina odborníků říká, že část společnosti prožívá únavu z Rutteho éry a požaduje změnu stylu vládnutí v Haagu,“ řekl Obrovský.

Zároveň dodal, že Rutte sám přiznal, že se v čele vlády udržel příliš dlouho a že měl odejít už v roce 2021. „Na jeho místo nastupuje současná ministryně spravedlnosti Dilan Yesilgoz-Zegeriusová. Jedná se o první ženu, která má naději stát se premiérkou země,“ podotkl zpravodaj s tím, že do její agendy patří například omezení migrace nebo podpora výstavby soukromých bytů.

Šanci mají tři uskupení

Obrovský uvedl, že podle předvolebních průzkumů jsou hlavními favority voleb Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii nebo levicová koalice stran Strany práce a Zelené levice.

„Koalici socialistů a zelených vede známá tvář evropské politiky Frans Timmermans, který mluví hlavně o klimatu a sociální spravedlnosti. Nizozemsko chce udělat solidárnějším a podpořit výstavbu sociálního bydlení, zvýšit minimální mzdu nebo zdanit nejbohatší obyvatele a firmy,“ doplnil Obrovský.

Oblíbenosti u voličů se ale podle průzkumů těší také nedávno vzniklá formace Nová společenská smlouva. „To je několik měsíců starý projekt, který se rychle dostal do čela průzkumů. Vede ho jeden z místních nejpopulárnějších politiků – Pieter Omtzigt. Je to muž, který dlouhodobě působil ve zdejší křesťanskodemokratické straně. Vybudoval si pověst bojovníka proti zavedeným pořádkům, a to třeba tím, že v minulosti dokázal jít i proti vlastním, aby odhalil nepravosti,“ popsal nově vzniklé uskupení novinář.